miercuri, 23 aprilie 2008

Asociaţiile de proprietari fac coadă la programul de reabilitare termică

Peste 3.000 de asociaţii de proprietari vor să intre în programul de reabilitare termică a blocurilor. De la bugetul statului şi bugetele locale se acoperă două treimi din costuri.

Începând din acest an, ţara noastră trebuie să intensifice măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice la nivel naţional, având în vedere angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene (CE). Urmare a Directivei 2006/32/CE, care a devenit obligatorie şi pentru România de la începutul acestui an, statele membre UE îşi vor reduce consumul final de energie cu cel puţin 9 % în perioada 2008-2016 (reducere de 1% pe an).

România şi-a asumat realizarea unor economii de 13,5% în perioada menţionată, respectiv cu 1,5% pe an. Până în acest moment, eforturile pentru creşterea eficienţei energetice au fost modeste, în comparaţie cu nevoia şi potenţialul de reducere a pierderilor, lucru recunoscut de altfel şi de ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, printre cauzele ce au determinat decalajele de competitivitate ale României se numără şi lipsa de preocupare din ultimul deceniu pentru eficienţa energetică, ceea ce nu mai este tolerabil în contextul actual. „Din punct de vedere economic, prima prioritate a României este îmbunătăţirea eficienţei energetice“, a declarat Vosganian.

În prezent, intensitatea energetică a României este de aproximativ 1,4-1,5 ori mai mare decât media pe UE, ceea ce înseamnă că ţara noastră are un potenţial ridicat de economisire a energiei. Părerea unanimă a specialiştilor evidenţiază faptul că eficienţa energetică este cea mai ieftină, cea mai puţin poluantă şi cea mai accesibilă dintre toate resursele disponibile.

Potenţialul naţional de economisire a energiei (de reducere a pierderilor) este, conform Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020, echivalentul a 30%-35% din resursele energetice primare, respectiv 20%-25% în industrie, 40%-50% în cazul clădirilor şi 35%-40% pentru transporturi. Estimările Fondului Român pentru Eficienţa Energiei arată că, pentru îndeplinirea ţintelor de economisire asumate, sunt necesare investiţii de circa cinci miliarde euro până în 2016.

Pierderi de energie de până la 50% în sectorul rezidenţial

Sectorul în care se înregistrează cel mai ridicat procent al pierderilor de energie este acela al imobilelor. Reabilitarea termică a clădirilor este un proces aflat abia la început în ţara noastră. Guvernul a pus la dispoziţie, prin Legea nr. 260/2006, resurse financiare în acest scop. Astfel, prin „Programul de reabilitare termică a blocurilor“, sursele de finanţare pentru astfel de lucrări sunt asigurate în procent de 34% prin alocaţii de la bugetul statului, 33%, din contribuţia bugetelor locale şi 33%, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari. Programul a debutat în 2005, dar la finele lui 2007 fuseseră reabilitate doar 14 blocuri dintr-un total de 85.000 de blocuri existente la nivel naţional.

Autorităţile se aşteaptă însă la o creştere a interesului asociaţiilor de proprietari pentru angrenarea în acest program, având în vedere efectele reabilitării termice (reducerea pierderilor cu 25% - 40%, în funcţie de tipul clădirii) şi faptul că două treimi din costurile investiţiei sunt subvenţionate de administraţie. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a primit până în prezent 3.000 de solicitări din partea asociaţiilor de locatari.

Un an şi jumătate pentru întocmirea documentaţiei

Distanţa în timp dintre momentul depunerii dosarului la primărie şi demararea lucrărilor de reabilitare este, conform estimărilor MDLPL, de un an şi jumătate. Prima condiţie de îndeplinit este obţinerea acordului asociaţiei de proprietari, dovedit prin proces verbal aprobat în adunarea generală, cu jumătate plus unu din voturi. Dar, cu cât sunt de acord mai mulţi proprietari, cu atât costurile, estimate la o medie de 2.000 - 3.000 de euro pe apartament, vor fi mai uşor de suportat.

Dosarul depus de asociaţia de proprietari la primăria de sector va include date privind respectivul imobil (suprafaţă, număr de apartamente etc.), procesul verbal care consemnează acordul proprietarilor şi un extras de cont prin care asociaţia demonstrează că dispune de fonduri de reparaţii. Dacă dosarul primeşte aviz favorabil se semnează o convenţie între preşedintele asociaţiei şi primărie.

Următoarea etapă, auditul energetic, începe prin selectarea în acest scop a unei firme specializate, prin licitaţie, de către primărie. Este totodată momentul în care asociaţia trebuie să facă dovada că dispune de circa 15% din costul estimat al lucrării. Firma de audit va oferi trei variante de reabilitare, diferite prin gradul de complexitate, iar asociaţia optează pentru una dintre acestea. Următorul pas este elaborarea proiectului tehnic, de către o firmă desemnată tot prin licitaţie, şi obţinerea autorizaţiei de construcţie. Ultima licitaţie şi ultimul contractor privesc execuţia lucrărilor din proiect.

Costul proprietarului

2.000 de euro este suma minimă pe care trebuie să o scoată din buzunar fiecare proprietar de apartament pentru a-şi reduce pierderile de energie din locuinţă. Costurile pe cap de proprietar pot urca până la 3.000 de euro

Finantare de la stat

• Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe a beneficiat în 2005 de alocaţii de la buget în valoare de 1,08 milioane lei. În anul respectiv, s-au auditat energetic 23 de clădiri.

• În 2006, s-au alocat de la buget fonduri de 9,32 milioane de lei, din care s-au auditat energetic 614 clădiri şi au fost finalizate lucrările de reabilitare termică la 8 blocuri.

• Sumele pentru reabilitare termică date de stat au ajuns în 2007 la 10,9 milioane lei. S-a trecut la faza de proiectare pentru clădirile auditate în anul precedent şi au început lucrările de execuţie pentru alte 13 imobile din ţară.

• În 2008, s-au alocat 25 de milioane de lei de la bugetul statului. În acest an, se vor încheia lucrările de reabilitare pentru 145 de blocuri.

ContraPerformanta

• Pe ansamblul clădirilor de locuit din România, eficienţa utilizării energiei termice pentru încălzire şi apă caldă este de 43% din cantitatea de căldură furnizată. În Bucureşti, procentul ajunge la 63%.

• Energia termică deţine cea mai însemnată pondere în consumul anual de energie al unei clădiri, de circa 75%.

Sursa: www.capital.ro

ATENTIE Aceste legi au fost abrogate odata cu aparitia noii legi 230/2007 si normele sale.

Legea nr. 114/1996 republicata M.O. nr. 331/26.11.1997) - Legea locuintei.

Legea nr. 145/1999 (M.O. nr. 439/09.09.1999) - completeaza si modifica Legea nr. 114/1996.

H.G. nr.1275/07.12.2000 privind aprobarea normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996.ABROGATA!!!

H.G. nr. 366 din 4 aprilie 2001 privind modificarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.275/2000

O.G. nr. 85/2001 (M.O. nr. 544/01.09.2001) - legiferata prin Legea nr. 234/2002 (M.O. nr. 296/30.04.2002) - privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

H.G. nr. 400/2003 (M.O. nr. 311/08.05.2003) - Norme metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

H.G. nr. 1.386/2003 (M.O. nr. 863/04.12.2003) - completeaza si modifica H.G. nr. 400/2003.

luni, 21 aprilie 2008

Şefa unei asociaţii de proprietari din Slatina, cercetată penal pentru delapidare

• Administratora Ioana Tiţa şi-a băgat în buzunar aproape 200 de milioane de lei vechi după ce, pe durata unui an, a modificat chitanţele de plată emise de Aceti

Fosta administratoră a Asociaţiei de proprietari nr. 23 din Slatina este cercetată de Poliţia Slatina pentru o delapidare de aproape 200 de milioane de lei vechi. Fapta a fost săvârşită anul trecut. Totul a fost descoperit de Serviciul de Audit al Primăriei Slatina, care a descins la asociaţie pentru verificări de rutină. Administratora, Ioana Tiţa, a băgat mâna în banii proprietarilor de apartamente care şi-au plătit utilităţile lunar printr-o modalitate nu prea „deşteaptă“, dar eficientă pentru buzunarul ei: modifica, lună de lună, chitanţele de plată emise de Aceti şi care rămâneau la asociaţie, umflând sumele. Diferenţa dintre sumele reale şi modificări o băga în buzunar. Femeia a furat, astfel, netulburată o lungă perioadă de timp, din noiembrie 2006 până către finele anului trecut. Totul mergea ca uns. Doar la un control specializat mânăria putea fi descoperită. Şi controlul a venit. Auditorii de la primărie au descins la asociaţia cu pricina către sfârşitul anului trecut. Nu le-a luat mult să observe ce făcuse administratora. Pusă în faţa evidenţei, aceasta şi-a recunoscut repede fapta. Mai mult. Prejudiciul a fost recuperat la fel de repede, pentru că făptaşa pusese banii la ciorap. „Controlul a demarat în 15 noiembrie şi a fost finalizat la 20 decembrie. S-a descoperit repede ce făcuse administratora lună de lună, în decurs de un an de zile. S-a descoperit o lipsă de 187 de milioane de lei vechi. Femeia a recunoscut imediat şi a şi returnat banii. Noi ne-am făcut, însă, datoria mai departe, anunţând poliţia şi conducerea primăriei. După ce am finalizat totul, dosarul a fost înaintat poliţiei pentru cercetări. Totodată, primăria i-a retras doamnei Ioana Tiţă atestatul pentru funcţia de administrator“, declară Romulus Manolache, şeful Serviciului de Audit.
Preşedintele asociaţiei, Traian Băluţeanu, susţine că nici prin gând nu i-a trecut că administratora Ioana Tiţa modifica chitanţele şi îşi băga în buzunar bani necuveniţi. „Habar n-aveam ce făcea doamna. Am rămas mut de uimire când auditorii de la primărie, care au lucrat cu mare competenţă, mi-au arătat o chitanţă modificată. Debitele asociaţiei au scăzut de la 2,5 miliarde de lei vechi în 2003, la 85 de milioane. Treburile merg bine acum“, declară preşedintele asociaţiei.
În urma unui raport întocmit de auditori, primarul Slatinei, Darius Vâlcov, a semnat Dispoziţia nr. 233/10.01.2008 prin care şefei de asociaţie i-a fost retras Atestatul de administrator pe care femeia îl deţinea din septembrie 2003. Acum ea este cercetată penal de poliţiştii slătineni pentru delapidare, faptă pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la un an la 15 ani. „În cazul Asociaţiei nr. 23 există dosar penal în cadrul căruia Poliţia Slatina face cercetări. Doamna Ioana Tiţă este cercetată pentru delapidare. Ancheta este în curs“, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, subcomisarul Claudia Radu.
Cazul de la Asociaţia nr. 23 nu este singular. La Asociaţia de proprietari nr. 105 din Slatina auditorii au descoperit un prejudiciu de circa 100 de milioane de lei vechi. Banii intraseră în tot în buzunarul administratorei, Ioana Dobre, căreia i s-a retras, de asemenea, atestatul în baza căruia ocupa funcţia.
Dosarul a ajuns la poliţie.

Sursa : www.gdo.ro

Stop abuzurilor şefilor de bloc

Dacă nu sunteţi de acord cum se cheltuiesc banii asociaţiei sau aţi fost prejudiciat direct de cei care administrează proprietatea comună, trebuie să ştiţi că îi puteţi reclama la biroul unic de relaţie cu asociaţiile de proprietari din primării. Radu Opaina, specialistul Click!, ne spune care sunt obligaţiile specialiştilor din administraţia locală şi cum vă pot ei rezolva problemele.

Consiliile locale au obligaţia să stabilească reguli pe care primăriile să le ducă la îndeplinire, strict în folosul cetăţenilor. Aceste măsuri trebuie să se refere la:

- îndrumarea şi susţinerea proprietarilor în scopul înfiinţării, organizării şi funcţionării asociaţiilor de proprietari
- sprijinirea conducerii asociaţiei de proprietari pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin pentru întreţinerea şi repararea construcţiilor şi instalaţiilor comune
- întocmirea şi distribuirea materialelor informative de interes pentru asociaţiile de proprietari
- soluţionarea cererilor proprietarilor cu privire la controlul financiar-contabil şi de gestiune asupra activităţii asociaţiilor de proprietari.

Pentru controalele financiar-contabile şi de gestiune la asociaţiile de proprietari, autorităţile publice locale pot delega contabili autorizaţi şi specializaţi pentru domeniul asociaţiilor de proprietari. Aceştia au următoarele competenţe:

- Verifică existenţa şi completarea corectă şi la zi a registrelor contabile obligatorii şi a altor documente necesare activităţii;
- Verifică plata taxelor şi impozitelor către bugetul local şi de stat, depunerea declaraţiilor fiscale obligatorii, precum şi legalitatea întocmirii statelor lunare de plată;
- Verifică legalitatea tuturor actelor cu privire la sumele de întreţinere emise de asociaţia de proprietari, care fac obiectul reclamaţiilor, în scris, a cel puţin trei proprietari;
- Controlează respectarea atribuţiilor de gestiune ce revin persoanelor alese, angajate sau contractate de asociaţia de proprietari.

În situaţia în care comitetul executiv al asociaţiei de proprietari şi preşedintele acesteia nu îşi îndeplinesc atribuţiile legale ce le revin potrivit prevederilor legale şi statutului propriu, consiliile locale vor organiza o adunare generală extraordinară.

Aceasta se convoacă la cererea unui grup format din minimum trei proprietari, membri ai asociaţiei, în care se vor dezbate problemele urgente ivite în activitatea asociaţiei de proprietari.

joi, 17 aprilie 2008

La 19 aprilie, primăriile strâng aparatele defecte

La 19 aprilie este programată acţiunea “Marea Debarasare”, zi în care puteţi scăpa de aparatele electrice şi electronice defecte. Primăriile vor ridica gratuit obiectele şi le vor distruge la REMAT. În acţiunea din 2007, au fost strânse 600 de tone de vechituri.

Statisticile spun că fiecare român are în casă circa 30 kg de aparate electrice şi electronice, iar UE ne cere să distrugem cel puţin 3,7 kg, de persoană, pe an.

Deşeurile electronice şi plasticul nu se distrug nici în 400 de ani, de aici această preocupare a autorităţilor.

La 19 aprilie, în perioada când se face curăţenie de Paşte, Ministerul Mediului a programat “Marea Debarasare” de obiectele care zac prin casă, vechi şi defecte.

Concret, sâmbătă, 19 aprilie, cetăţenii din 110 oraşe, cu populaţie mai mare de 20.000 de locuitori, inclusiv Capitala, pot scoate din casă obiectele electrice şi electronice de care nu mai au nevoie.

Este suficient să le depună în faţa casei sau a blocului. Maşinile de salubritate au obligaţia să le ridice în aceeaşi zi, apoi să le predea la REMAT. Ministerul Mediului a recomandat primăriilor să organizeze periodic, chiar lunar, o astfel de acţiune gratuită.

Ce puteţi arunca?

● televizoare
● casetofoane
● maşină de spălat
● maşină de călcat
● frigidere
● calculatoare
● filtre de cafea
● prăjitor de pâine
● cuptor cu microunde
● mixer
● storcător de fructe
● foehn
● aspirator
● ceasuri
● aparat video
● pickup
● lămpi
● magnetofoane

sursa:www.click.ro

Ce trebuie să plătim când nu suntem acasă

Se apropie vremea concediilor. Odată cu căldura, fiecare român se gândeşte la vacanţe cât mai lungi în ţară sau străinătate. Celor care plănuiesc să stea cât mai departe de şefi şi de responsabilităţile serviciului cel puţin o lună, le spunem că pot fi scutiţi de taxele lunare plătite asociaţiei de proprietari. Radu Opaina, specialistul Click!, vă spune cum vi se încarcă întreţinerea în lipsă.

Dacă în casele dumneavostră nu mai locuieşte nimeni cât timp sunteţi plecaţi în concediu, consumul de utilităţi ar trebui să fie zero. În realitate, însă, mulţi administratori trec la plată consumul unei persoane, cu de la sine putere. Nu de puţine ori, la întoarcerea din concediu, proprietarii s-au trezit cu facturi la utilităţi, deşi nu au consumat nimic.

Această măsură contravine legilor în vigoare şi este un abuz din partea responsabililor de la bloc. Proprietarilor li se creează astfel un prejudiciu de 50-80 de lei de persoană în fiecare lună de absenţă. Pentru a nu mai plăti în plus la întreţinere, iată ce trebuie să achitaţi pe perioada anotimpului cald dacă sunteţi plecaţi de acasă:

- cota-parte indiviză pentru fondul de reaparaţii/investiţii;
- cota-parte indiviză pentru cheltuielile administrative şi gospodăreşti (materiale consumabile, mături, detergenţi, becuri);
- cota-parte indiviză pentru salariile/indemnizaţiile administratorului, contabilului, mecanicului, preşedintelui, cenzorului, portarului (excepţie: salariul/indemnizaţia persoanei angajate pentru curăţenie);
-4 cota-parte indiviză pentru întreţinerea ascensorului, centralei de bloc, sau alte instalaţii de pe spaţiile comune;
- cota-parte indiviză din consumurile/pierderile de pe spaţiile comune (dacă e cazul);
- cota pentru antena colectivă, cutia poştală;

Cota parte indiviză de calculează în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentului, fără nici o legătură cu numărul de persoane care locuiesc în apartament. Aceste cheltuieli sunt obligaţiile legale cu privire la proprietatea comună dintr-un bloc şi nu au nici o legătură cu consumurile determinate de persoanele care locuiesc în imobil.

Pe perioada absenţei, un proprietar e scutit, pe bază de cerere către preşedinte (model de cerere de scutire găsiţi pe www.fapr.ro), de la plata cheltuielilor pe persoană, nu şi de la plata contribuţiilor comune (care se calculează în funcţie de suprafaţa apartamentului).

Minorii până la un an, trecuţi la plată

Fiindcă foarte mulţi români au ridicat această problemă, o să le răspund mai jos. Minorii în vârstă de câteva luni sunt consideraţi consumatori şi sunt trecuţi la plata utilităţilor, deoarece, în România, nu există o lege care să prevadă scutirea acestora de pe listele de întreţinere.

sursa: www.click.ro

marți, 1 aprilie 2008

Conducerea asociaţiei de proprietari nu se implică

Deşi îi plouă în apartament din cauza acoperişului deteriorat.

Administrarea unei asociaţii de proprietari presupune menţinerea în siguranţă a clădirii potrivit prevederilor legale şi aducerea la cunoştinţa tuturor persoanelor care locuiesc în condominiu despre starea acesteia din punct de vedere al siguranţei; funcţionarea în bune condiţii a tuturor instalaţiilor, dotărilor şi echipamentelor funcţionale aferente imobilului etc.

Se întâmplă, însă, de multe ori, ca proprietarii care locuiesc într-un bloc să nu-şi cunoască toate drepturile sau obligaţiile pe care le au, iar atunci când dau piept cu tot felul de probleme (deteriorarea acoperişului, a ţevilor etc.) nu prea ştiu la ce uşă să bată. La fel de adevărat este că, nu de puţine ori, şi proprietarii foarte bine informaţi în legătură cu aceste lucruri se lovesc de nepăsarea celor plătiţi să le reprezinte interesele.

Din cauză că locuieşte la ultimul etaj al blocului a avut întotdeauna probleme cu acoperişul, apartamentul domnului Raicu Ion fiind afectat în timpul ploilor şi al ninsorilor. Exasperat de această situaţie, în anul 2002 a făcut reparaţii la acoperiş pe cont propriu (este adevărat că, după aceea, a fost despăgubit de locatari). Din păcate, lucrarea nu a ţinut, iar problemele au început să fie din ce în ce mai mari, astfel că, la ora actuală, casa acestuia a devenit o ruină, mobila s-a degradat, iar atunci când plouă, trebuie să întrerupă curentul electric, pentru a evita un incendiu.
A apelat la asociaţia de proprietari Bl.32, nu o singură dată, dar mereu i s-a răspuns că locatarii nu vor să dea bani, iar la obţinerea acestei locuinţe trebuia să-si asume şi riscurile. De aceea, cu tot respectul pentru conducerea asociaţiei de proprietari, îi roagă, şi pe această cale, să se implice în rezolvarea acestei probleme, pentru că are nevoie ca de aer de acest ajutor. Vecinii cunosc situaţia, au văzut dezastrul din casa lui şi nu cred că ar avea ceva împotriva reparaţiei acoperişului, însă doamna administrator, Cristea Ionica, nu s-a implicat încă în acest caz. Asociaţia are răspunderi faţă de locatarii care-i plătesc toate serviciile prestate.

Promisiuni, promisiuni...

Cristea Ionica, administratorul Asociaţiei de proprietari Bl.32, a confirmat că Raicu Ion s-a ocupat de repararea acoperişului blocului în urmă cu şase ani, însă, pe vremea aceea, altcineva era administratorul asociaţiei. Însă, chiar dacă legea spune că toţi locatarii sunt obligaţi să contribuie, trebuie să stea de vorbă cu oamenii, pentru că acest fond de reparaţii trebuie şi el recuperat. În concluzie, trebuie convocata o adunare generală şi sper ca locatarii să fie de acord şi să executăm această lucrare când starea vremii o va permite.

Chitanţele de întreţinere, personalizate cu datele administraţiei

Pentru a preveni situaţiile de fraudă, înşelăciune, evaziune fiscală din partea unui administrator, proprietarii pot să-şi dea seama din timp dacă acesta este “certat” cu legea. Astfel, proprietarii trebuie să fie foarte atenţi la mai multe aspecte cu privire la activitatea administratorului, aspecte care nu costă şi nici nu impun eforturi deosebite, fără a genera situaţii de ceartă sau litigii înainte de a constata vreun abuz sau o ilegalitate.

1. Lista de plată afişată la avizier trebuie să fie conformă cu Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1969/2007. Pot apărea diferenţe în plus sau în minus cu privire la rubrici, dar formatul-cadru trebuie respectat.

2. Utilizarea chitanţelor personalizate pe care trebuie să fie înscrise toate datele asociaţiei de proprietari (cod fiscal, autorizaţie, adresă). Se vede când se plăteşte întreţinerea.

3. Plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat şi depunerea declaraţiilor fiscale, inclusiv pentru situaţia în care sumele sunt repartizate proprietarilor. Pentru verificare se solicită chitanţa/ordinul de plată a taxelor şi impozitelor, precum şi declaraţiile aferente.

4. Întocmirea situaţiilor periodice privind activul şi pasivul din care trebuie să se vadă clar situaţia financiară a asociaţiei, situaţii care se depun şi la primărie.

5. Modul de comunicare şi discuţiile cu proprietarii nu trebuie să cuprindă elemente de laudă gen “am relaţii, cunosc pe x sau y persoană publică” sau de critică la adresa unor persoane absente în discuţie.

6. La cererea celor în drept (preşedinte, cenzor, proprietari) administratorul trebuie să prezinte fără prea multe comentarii documentele justificative care stau la baza problemei reclamate.

7. Pentru prestarea unor servicii către asociaţia de proprietari, administratorul nu trebuie să facă, sub nici o formă, reclamă sau propagandă vreunei firme.

8. Administratorul nu trebuie să dea curs acţiunilor unor persoane din cadrul blocului cu interese personale care sunt împotriva intereselor asociaţiei de proprietari, susţinând astfel grupuri mici de interese financiare, şi are obligaţia să semnaleze către preşedintele asociaţiei de proprietari orice problemă de natură financiară sau tehnică.

sursa:www.click.ro