miercuri, 28 octombrie 2009

La apa caldă, preţul diferă de la bloc la bloc

Foarte mulţi cititori ne-au asaltat în ultima săptămână, atât la telefonul redacţiei, cât şi pe site-ul Libertatea, cu întrebări legate de cheltuielile de la bloc. Iată care sunt răspunsurile lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Proprietari din România la cele mai frecvente întrebări.
citeste mai departe...

Mamă, cât creşte întreţinerea!

Bucureşteni, puneţi-vă bani deoparte. Luna viitoare, potrivit lui Radu Opaina (foto), preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, întreţinerea la bloc va fi mai scumpă în medie cu 30 de lei pe cameră. Asta pentru că, începând de la jumătatea acestei luni, RADET a dat drumul la căldură.
citeste mai departe...

Cum puteţi afla dacă administratorul fură

Foarte mulţi proprietari se trezesc acum, în prag de iarnă, că au datorii la furnizorii de utilităţi din cauza unor administratori care au furat, de-a lungul timpului, puţin câte puţin din vistieria blocului. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune câteva metode prin care puteţi preîntâmpina, fără prea mare efort şi costuri, o astfel de situaţie.
citeste mai departe...

miercuri, 7 octombrie 2009

“Legea picnicului” va interzice gratarele de langa bloc


Romanii nu vor mai avea voie sa faca gratare langa bloc sau pe zone verzi neautorizate si neamenajate in acest scop, potrivit proiectului de lege a picnicului, care ar putea fi lansat in zilele urmatoare de Ministerul Mediului, a declarat pentru NewsIn unul dintre initiatori. Legea picnicului ar putea fi pusa in aplicare de ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, care a declarat vineri, la preluarea mandatului, ca va continua proiectele aflate in derulare.
“Asociatia Green Revolution a lucrat cu specialisti din Ministerul Mediului si cu o firma de avocatura pentru a realiza o lege simpla, usor de aplicat si de inteles, astfel incat oamenii sa stie ce au voie si ce nu atunci cand ies la picnic. Vor fi interzise activitatile de picnic in aer liber, cu exceptia zonelor amenajate sau indicate”, a declarat directorul de programe al organizatiei de mediu, Cornel Belciug.

Potrivit proiectului, consiliile locale care au in grija spatiile verzi vor trebui sa amenajeze zone specifice pentru picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietris, fie echipate cu gratare, precum si locuri de parcare. Acestea vor trebui si pazite, a mai spus reprezentantul ONG.

* “Am creat un cadru simplu, astfel incat sa nu mai vedem munti de gunoaie pe orice colt de munte, la marginea padurilor sau pe langa ape. Cetatenii vor sti, de asemenea, ca nu au voie sa se spele in rauri sau lacuri cu pasta de dinti, detergent sau sampon si nici ca nu pot spala vesela in apa”, a adaugat Belciug, precizand ca, desi probabil legea nu va produce efecte imediate, ea ar trebui sa-i invete pe romani sa nu mai distruga mediul.
* “Vor fi aplicate si amenzi pentru nerespectarea legii”, a mai spus Belciug."

Sursa: HotNews

Asociaţia de locatari îşi poate asigura fonduri de întreţinere a blocului

Veniturile obţinute sunt scutite de impozitul de 16%

Numeroşi proprietari de apartamente invocă lipsa banilor pentru întreţinere şi modernizare.

Dovada sărăcirii populaţiei este evidentă şi ca urmare a faptului că de doi ani de zile s-a lansat la nivel naţional programul de reabilitare termică a blocurilor, iar acest demers pare să nu aibă prea mulţi adepţi. Motivul principal îl reprezintă lipsa banilor pentru contribuţia de 3.500-4.500 lei din partea fiecărui proprietar de apartament, ceea ce ar însemna echivalentul a 750-1.000 de euro. O situaţie similară se observă şi în cazurile în care este necesară repararea terasei (a acoperişului). Permanent se caută soluţii pentru a ieşi din impasul în care se află oamenii de la bloc.

Asigurarea unor fonduri băneşti

De-a lungul timpului am remarcat o serie de idei demne de luat în seamă în ceea ce priveşte asigurarea unor fonduri băneşti menite a reduce efortul financiar al proprietarilor în condiţiile în care sunt de executat lucrări de întreţinere şi reparaţii la părţile comune ale blocurilor. În cele ce urmează vă reţinem atenţia cu mai multe sugestii care, în funcţie de specificul blocului, pot fi puse în aplicare dacă toţi proprietarii de apartamente aderă la ideile formulate.
Dacă v-aţi dori ca ambientul în care locuiţi la bloc să fie schimbat şi să vă simţiţi mai bine în apartamentul pe care îl deţineţi trebuie să dovediţi spirit de iniţiativă şi simţ gospodăresc. Permanent sunt necesari bani pentru reparaţii şi modernizări. Indiferent de situaţia financiară a dumneavoastră cheltuielile de bloc, dar şi cele ce privesc repararea şi modernizarea condominiului, a terasei, a ascensorului, subsolului blocului, faţada, reabilitarea termică, instalaţiile comune de apă şi canalizare trebuie plătite. Depăşirea acestei situaţii adesea fără ieşire se poate realiza prin asigurarea unor venituri pe seama exploatării judicioase a spaţiilor deţinute de asociaţia de proprietari.
Veniturile pentru susţinerea cheltuielilor ocazionale se pot realiza pe mai multe căi. Iată câteva din modalităţile sugerate adesea chiar de proprietarii de apartamente din blocuri. Printre sugestii se numără: închirierea spaţiilor comune de la parterul blocurilor (acolo unde sunt) sau a celor de la ultimul etaj (uscătorie, spălătorie sau alte încăperi care nu sunt folosite); închirierea terasei pentru antene de telefonie mobilă şi panouri publicitare; închirierea pereţilor de pe holuri pentru cablurile firmelor de televiziune/telefonie prin cablu sau servicii de internet; închirierea faţadelor pentru reclame; sponsorizări din partea unor firme private sau de stat, din cadrul sau din afara asociaţiei; donaţii din partea unor persoane fizice sau juridice din cadrul asociaţiei sau din afara acesteia; plata de către orice persoană către asociaţie a 2 la sută din impozitul datorat bugetului local; organizarea de activităţi economice de genul prestărilor de servicii sau microproducţie, organizarea în spaţiile neutilizate din cadrul asociaţiei.
Aceste venituri sunt scutite de impozitul de 16%, dacă sunt folosite pentru modernizarea sau întreţinerea proprietăţii comune şi pot aduce asociaţiei venituri anuale ce depăşesc 2.000 de euro, în funcţie de poziţia clădirii, de spaţiile disponibile, dar mai ales de iniţiativa şi interesul corect al proprietarilor şi aleşilor acestora.

sursa:www.informatia-zilei.ro