joi, 8 mai 2008

Administratori de bloc!

La noi nicicum nu-i bine. Dacă ne angajăm administratori de bloc, fug cu banii de întreţinere. Dacă nu facem asta, încet, încet, cade casa pe noi.

Situaţia este oarecum fără ieşire. Tot mai puţini oameni se înhamă să ne calculeze cheltuielile, aşa că 90% dintre blocurile României au ajuns să arate deplorabil. Au faţadele scorojite, subsolurile inundate şi te duc cu gândul la ghetouri.

Într-un bloc din sectorul 4, locatarii au descoperit abia când s-a schimbat administratorul că, timp de doi ani, au plătit facturi umflate pentru reparaţii pe terasă sau la subsol. În realitate, jumătate din modernizari sunt doar pe hârtie, pentru că blocul arată jalnic.

Cu alte cuvinte, dacă locatarii nu îşi desemnează un responsabil care să se ocupe cu adevărat de imobil, clădirea se va degrada de la o zi la alta.

Puţinii administratori tineri cu vocaţie care există pe piaţă sunt vânaţi de firme specializate. Acestea îi şcolesc, îi plătesc de trei ori mai bine şi îi trimit să facă treabă în blocurile din zonele rezidenţiale.

În Occident, administratorii sunt plătiţi de zece ori mai bine, dar sunt obligaţi prin clauze precise să întreţină imobilele şi să ofere garanţii pentru pagube. În România, un administrator obişnuit câştigă în jur de 1.200 de lei pe lună şi, dacă este descurcăreţ, este scutit şi de la plata întreţinerii.