vineri, 31 octombrie 2008

Trimiteţi-vă administratorul la cursuri!

A fi bun ca administrator de bloc înseamnă, în primul rând, a fi bine pregătit. Foarte mulţi administratori aflaţi în funcţie consideră că, dacă prestează această activitate de 9, 15 sau chiar de 30 de ani, sunt cei mai pricepuţi şi nu mai au nevoie de nici o şcoală. Radu Opaina, specialistul ziarului Click!, spune că nu este deloc aşa şi ne sfătuieşte să-i determinăm pe administratori să meargă la cursuri de perfecţionare.

Practica de la blocuri spune că aceşti administratori, nemaifi-ind la curent cu legile şi schimbările radicale produse în domeniu, creează cele mai multe probleme şi riscuri majore pentru proprietari.

Indiferent de vârstă, un administrator trebuie să absolve o şcoală serioasă de specialitate. O persoană care vrea să devină administrator profesionist trebuie să înveţe şi, apoi, să practice ceea ce a învăţat cu privire la:

1. Cunoaşterea legilor şi actelor normative în domeniu. Aplicarea în mod obligatoriu a prevederilor legale aşa cum sunt ele fără a accepta abateri, interpretări sau încălcarea lor. De asemenea, un administrator trebuie să înveţe şi să aibă în biblioteca personală toate regulile, procedurile, condiţiile şi soluţiile pentru oricare dintre problemele care pot apărea în cadrul unei asociaţii de proprietari.

2. Ţinerea contabilităţii în partidă simplă şi întocmirea registrelor contabile obligatorii. Evidenţa financiară clară, simplă şi la obiect pentru fiecare categorie de buget face ca oricând asociaţia să fie protejată la riscurile fiscale ori faţă de oricare altă situaţie, putându-se astfel preveni sau rezolva rapid o problemă de orice natură. De asemenea, cunoaşterea tuturor aspectelor fiscale şi de legislaţia muncii privind taxele şi impozitele obligatorii salvează proprietarii de la plata unor sume în plus.

3. Administrarea tehnică a clădirii. În cele mai multe cazuri, aspectele tehnice sunt neglijate, cu toate că acestea sunt cele mai importante într-o asociaţie de proprietari, fiind de fapt scopul principal al asocierii proprietarilor. Necunoaşterea unor principii şi a unor reguli de bază face ca blocurile să arate astăzi aşa cum arată. În plus, dacă nu se cunosc regulile elementare cu privire la protecţia muncii sau paza contra incendiilor se pot produce accidente grave sau se poate distruge clădirea.

4. Comunicarea cu oamenii şi cunoaşterea atribuţiilor de serviciu conform fişei de post reprezintă componente esenţiale pentru un profesionist. Pentru aceste calităţi administratorul de imobile trebuie să fie pregătit din punctul de vedere al psihologiei sociale.

5. Managementul administrării unei asociaţii de proprietari e capitolul cel mai important şi e liantul integrării tuturor componentelor care stau la baza activităţii de administrare în zona de practică de zi cu zi. Numai o persoană bine organizată, cu reguli şi principii clare, simple şi la obiect poate rezolva orice situaţie, indiferent de nivelul gravităţii acesteia.

În general, un administrator nepregătit, fie că este persoană fizică ori firmă, iese în evidenţă foarte uşor prin faptul că aplică reguli şi proceduri personale care nu corespund unui standard comun de administrare. Practic, oricare proprietar, la faţa locului, prin comparaţie cu legea sau cu alte situaţii, îşi poate da seama dacă administratorul este amator sau profesionist. Destinul unui bloc depinde în proporţie de 90% de acest aspect.

sursa:click.ro