luni, 7 septembrie 2009

Reclamele, surse de venit la bloc


Odată cu adâncirea crizei, tot mai multe asociaţii de proprietari au căutat soluţii pentru a aduce bani în asociaţie. Fie prin închirirea faţadelor pentru montarea panourilor publicitare (mash-uri), fie prin montarea de antene GSM pe terasele blocurilor sau închirirea spaţiilor comune şi publictate pe casa scării şi în ascensor.

Condiţie

Pentru părţile comune, nu ne referim doar la acordul adunării generale cu privire la folosirea/închirirea acestora, important este şi acordul vecinilor direct afectaţi.

Bani

Banii obţinuţi din chirii se pot folosi doar pentru reparaţii/întreţinerea părţilor comune. De exemplu, banii obţinuţi pot fi folosiţi pentru hidroizolarea terasei, zugrăvirea casei scării, reparaţii ascensor, instalaţii şi, de ce nu?, ca contribuţie a asociaţiei de proprietari în Programul Naţional de Reabilitare Termică.

Preţ

Preţurile variază, în Bucureşti înregistrându-se o medie de 20 euro/mp/lună.

Aprobare

Chiar dacă faţada/terasa este o parte comună, nici o intervenţie asupra ei nu poate afecta condiţiile de viaţă ale proprietarilor. Există, în prezent, zeci de procese în derulare între asociaţii şi proprietarii care au avut probleme grave în apartament după montarea panourilor şi care nu au fost de acord.

Contract

Contractele de închiriere trebuie făcute cu implicarea clară a comitetului şi a preşedintelui asociaţiei, în mod cât mai transparent, pentru a nu mai fi discuţii interminabile cu privire la posibila “şpagă” luată de unul dintre reprezentanţii asociaţiei.

Acces

Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Schimbări

Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.

Consolidare

Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios al întregii clădiri.

Clădiri afectate

În clădirile afectate de seisme, proprietarii, au obligaţia de a lua de urgenţă măsuri pentru consolidare, cu sprijinul autorităţii publice locale sau centrale.

Utilizare

Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Contravenţie

Constituie contravenţie modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei.

Chirie pentru antene GSM

Pe lângă contractul pe care firma de publicitate îl va avea cu asociaţia, trebuie negociate transparent avantajele oferite proprietarilor afectaţi direct de montarea panourilor publictare/a antenelor GSM.

Asociaţia nu mai plăteşte impozit

Prin închirierea spaţiilor comune se înţelege închirierea şi folosirea spaţiului aferent uscătoriei sau a spălătoriei, montarea antenelor de comunicaţii pe terasă, montarea sistemului de televiziune prin cablu sau de internet pe scara comună, reclame pe faţade, folosirea spaţiilor de la intrarea în imobil şi a holurilor comune, construirea de boxe în subsol, folosirea spaţiilor de la ghenele de gunoi în interesul unora dintre proprietari.

Pentru veniturile obţinute din închirierea spaţiilor comune, asociaţia de proprietari este scutită de plata impozitului pe venit dacă foloseşte aceste venituri pentru proprietatea comună.
sursa:click.ro