miercuri, 21 iulie 2010

Ce trebuie să ştiţi când vă debranşaţi

În această perioadă de criză, foarte mulţi români încearcă să facă economie. Ei renunţă la sistemul centralizat de încălzire şi aleg să-şi monteze centrală termică de apartament ca să plătească atât cât consumă.


Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune care sunt paşii pe care trebuie să-i urmaţi ca să vă debranşaţi:

- Primul pas este debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, care este al asociaţiei, şi nu al furnizorului.

- Legea energiei termice nr. 325/2006, la articolul 30, alineatul 1, impune următoarele condiţii: acordul scris al asociaţiei de proprietari. În acest scop, asociaţia va hotărî, o singură dată, printr-o adunare generală, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarii care doresc să se debranşeze de la instalaţia de căldură a blocului astfel încât interesele celorlalţi locatari să nu fie afectate.

Radu Opaina Preşedintele AFPREste nevoie de acordul vecinilor

- Acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stânga, dreapta).

- Anunţarea, în scris, a furnizorului local de căldură înainte cu 30 de zile.

- Condiţiile pe care le poate impune asociaţia şi, în special, vecinii de apartament sunt: realizarea unei surse proprii de încălzire şi prepararea apei calde cu instalaţii şi cu echipamente reglementate legal, conform I.S.C.I.R.

- Contorizare proprie pentru consumul de gaze naturale şi pentru apa rece. Furnizorul de gaze cere acordul asociaţiei de proprietari pentru utilizarea spaţiilor comune atunci când se va monta noua conductă.

- Prin cererea aprobată, asociaţia şi vecinii nu îşi asumă nici o responsabilitate cu privire la lucrările care se execută (conducta de alimentare cu gaze naturale şi instalaţia de încălzire a apartamentului care se debranşează). Responsabilitatea revine executantului lucrării.

sursa: libertatea.ro