luni, 17 noiembrie 2008

3 modalităţi de angajare pentru administratori

Radu Opaina, preşedinte F.A.P.R., ne spune cum pot lucra legal şefii de blocuri

Întrucât sunt foarte multe discuţii şi păreri cu privire la forma juridică de încadrare a activităţii pe care o practică un administrator de bloc sau orice altă persoană, astăzi vă clarificăm această problemă. Potrivit Legii asociaţiilor de proprietari şi a Codului Muncii, iată care sunt formele de angajare care se practică în cazul unui şef de bloc.

1. Convenţia civilă de prestări servicii, conform H.G. nr. 1.588/2007 art. 17 alin. (5) şi Codului Civil art. 948-985. Se aplică pentru activităţile de administrare, îngrijire a clădirii, instalator, mecanic, activităţi care nu se desfăşoară în fiecare zi lucrătoare de luni până vineri.

În această categorie intră asociaţiile de proprietari care au cel mult patru scări, la care volumul de activitate este mai mic. Această formă este cea mai ieftină pentru proprietari pentru că se aplică numai impozitul de 16% şi se depune la Administraţia financiară o singură declaraţie fiscală - Declaraţia 100. Convenţia civilă nu se înregistrează decât în interiorul asociaţiei. Activitatea pe bază de convenţie civilă este o prestaţie şi este soluţia optimă pentru majoritatea asociaţiilor de proprietari.

2. Contractul individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parţial, conform Codului Muncii. Această formă se aplică la asociaţiile de proprietari mari unde activitatea, de orice natură, impune un timp de lucru zilnic de cel puţin o oră pe zi în fiecare zi de luni până vineri. Activitatea zilnică intră sub incidenţa Codului Muncii care impune încheierea de contracte de muncă pentru astfel de situaţii. Această formă implică costuri mai mari pentru proprietari datorită taxelor şi impozitelor, precum şi o activitate suplimentară cu privire la declararea taxelor şi impozitelor, inclusiv relaţia lunară cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.

3. Contractul de prestări servicii, conform Codului comercial. Se aplică numai pentru situaţiile în care prestatorul este una din următoarele forme: persoană fizică autorizată (PFA); în cazul administratorului de imobile, primăriile nu mai eliberează autorizaţie pentru PFA, asociaţie familială, micro-întreprindere, societăţi comerciale sau alte forme juridice. În acest caz, valoarea contractului, cu sau fără TVA, este suma totală de plată pentru proprietari, fără ca asociaţia să mai plăteasă taxe şi impozite şi fără să mai depună declaraţii fiscale.

Nu se pot încheia mai multe contracte

Permanent trebuie făcută clar distincţia între “muncă” şi “prestaţie” şi între “raport de muncă” şi “relaţie civilă”. Cele trei Coduri (Muncii, Civil şi Comercial) nu au elemente comune, nu se pot confunda, suprapune, intercala şi interpreta între ele. Cine face interpretări le face numai pentru propriul interes, indiferent că este persoană fizică sau juridică.

sursa: click.ro