luni, 23 februarie 2009

Şi locatarii verifică problemele la bloc


În toate blocurile unde sunt probleme de genul lipsa apei calde, a căldurii sau nivelul restanţelor este foarte mare, cu siguranţă nu există nici o persoană din cadrul asociaţiei de proprietari care să se ocupe în mod responsabil de bunul mers al activităţilor.

În plus, proprietarii dau dovadă de un total dezinteres şi se trezesc doar atunci când fie nu mai curge apă la robinet, fie plouă în casă, fie administratorul a dispărut cu tot cu banii lor din ultimii ani şi îşi fac griji că nu mai au cui să plătească!

Însă, în momente de disperare, fiecare cetăţean afectat are pretenţii de la alţii să le rezolve problemele majore la care şi ei, practic, au fost complici prin neimplicare şi o totală neatenţie cu privire la bunurile lor comune.

Administratorii care nu au caracter şi care văd aceste lipsuri majore ale proprietarilor şi ale aleşilor, care sunt doar pe hârtie, acţionează fără scrupule, devalizând blocul până la ultima picătură. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii verificarea actelor şi faptelor se poate face astfel:

1. Asociaţia trebuie să aibă un cenzor

În primul rând, asociaţia de proprietari trebuie să aibă un cenzor care să îşi facă treaba în mod conştiincios nu doar prin vorbe sau dispoziţii verbale, ci prin verificarea actelor şi avizarea sau nu a acestora sub semnătură.

Cenzorul transmite toate observaţiile scrise preşedintelui care, are obligaţia să ia măsuri pentru reglementare.

Condiţia e ca cenzorul să fie de meserie, adică să se priceapă la problematica asociaţiilor de proprietari.

Dacă nu se pricepe, e mai bine să stea acasă şi să nu se implice pentru că există riscul de a încurca şi mai mult lucrurile sau acolo unde administratorul îşi face treaba bine, îl poate încurca ori perturba.

2. Proprietarul face prima sesizare administratorului

Oricare proprietar care sesizează o ilegalitate, o anomalie, o ciudăţenie, privind buna administrare a problemelor de pe scară trebuie să ia legătura în primul rând cu preşedintele asociaţiei de proprietari.

Acestuia trebuie să-i relateze pe scurt şi la obiect cele constatate personal cu privire strict la banii din asociaţie sau despre problemele sesizate în proprietăţile comune.

Se recomandă ca orice problemă să fie ridicată în scris şi sub semnătură pentru ca orice faptă sau efect al faptei care produce efecte negative pentru proprietari să fie suportată de cel/cei care sunt vinovaţi.

Dosarele de verificare sau de anchetă conţin documente şi nu vorbe.

3. Şi primăria are competenţă în rezolvarea problemelor la bloc

Proprietarii pot acţiona în nume personal, adresându-se rapid pe bază de înscris primăriei locale la serviciul de relaţii cu asociaţiile de proprietari.

Aceste servicii au, potrivit Legii nr. 230/2007 şi Legii nr. 259/2007, obligaţii de exercitare a controlului asupra activităţii financiar-contabile la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari precum şi obligaţii privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea de amenzi.

De la primărie niciodată nu trebuie să plecaţi cu vorbe pentru că este o metodă subtilă de “trimitere la plimbare”, adică de nesoluţionare a problemei practicată de acei funcţionari publici care nu se pricep la problemele unei asociaţii de proprietari.

4. În ultimă instanţă, judecătoria are ultimul cuvânt

În condiţiile în care nici la preşedintele asociaţiei de proprietari şi nici la primărie nu găsiţi cale de rezolvare legală şi amiabilă şi sunteţi prejudiciat din punct de vedere material, atunci va trebui să acţionaţi pe cale penală împotriva celui/celor pe care îi consideraţi vinovaţi de abuz sau neglijenţă în serviciu, trafic de influenţă, furt ş.a., inclusiv împotriva funcţionarilor publici care nu au dat curs solicitărilor dv. cu plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria teritorială/de sector.

În prezent nu există o autoritate specializată pentru asociaţiile de proprietari care să acţioneze preventiv şi operativ în mod eficient asupra problemelor care există şi asupra celor care apar pe zi ce trece în mod inevitabil.

sursa:click.ro