marți, 3 februarie 2009

Cum se împart costurile de încălzire a locuinţei

Cele mai mari probleme sunt în blocurile cu repartitoare, blocuri în care nu mai funcţionează regulile normale, ci acelea impuse abuziv de firmele prestatoare de servicii. În România, faţă de alte ţări, s-au aplicat total greşit aceste repartitoare. Astfel, familiile care se încălzesc au ajuns să plătească mai mult decât atunci când nu existau repartitoare, iar cei care nu se încălzesc cu caloriferul se încălzesc cu aragazul. Pentru aceştia din urmă plătesc şi ceilalţi vecini, factura de gaze la bucătării fiind comună.

În acelaşi timp, lent dar sigur, se distruge şi clădirea prin condens, igrasie şi mucegai, fiind afectată şi sănătatea oamenilor.

Pentru reglementarea situaţiei, soluţia obligatorie este rezilierea contractului cu firma prestatoare printr-o notificare, economisindu-se lunar milioane de lei vechi. După care, fie se menţin repartitoarele, dar se aplică alt mod de calcul, mai echilibrat şi mai aproape de realitate, prin decizia comitetului executiv (model de regulament pe www.fapr.ro), fie se renunţă definitiv la repartitoare şi se trece la situaţia prezentată la punctul de mai jos.

Principiul suprem în baza căruia se repartizează cel mai corect căldura este după suprafaţa echivalentă termic a caloriferelor (SET). Practic, consumatorul tehnic care radiază căldura este caloriferul. În funcţie de tipul, dimensiunile şi performanţele acestuia se consumă mai multă sau mai puţină căldură. SET se poate afla foarte uşor apelând la oricare specialist în termoenergetică.

Aparatul de măsură optim pentru controlul acestui consum esta gigacalorimetrul şi nu repartitorul. Blocurile fără repartitoare care îşi împart costurile cu căldura după SET şi îşi controlează consumul din vana generală de la subsol în funcţie de temperatura mediului exterior sunt, în prezent, blocurile cu cea mai mare eficienţă energetică şi cu cele mai optime cheltuieli cu întreţinerea.

În blocurile cu centrală termică proprie se recomandă montarea la ieşirea din centrală a unui gigacalorimetru pentru măsurarea exactă a consumului de gigacalorii pentru încălzire. De asemenea, trebuie contorizate consumurile de apă, gaze şi energie electrică la intrarea în centrală.

Aparatele de măsură nu sunt scumpe, iar montajul se poate face foarte uşor apelând la o firmă de specialitate. După ce se realizează contorizarea centralei termice, se poate face foarte uşor şi corect repartizarea pe apartamente conform celor menţionate la punctele de mai sus. Dacă pe plan intern, într-o asociaţie de proprietari, se reglementează aceste aspecte printr-o implicare serioasă şi profesională din partea celor aleşi de proprietari se pot rezolva cu costuri mici multe probleme şi se pot preveni situaţii critice care pot apărea în timp.

Nu e corect să plătim la suprafaţa utilă

În majoritatea blocurilor nu se cunoaşte suprafaţa echivalentă termic a caloriferelor (SET), aplicându-se regula repartizării căldurii după suprafaţa utilă a apartamentelor. Metoda conduce la o repartizare unitară indiferent de ceea ce consumă caloriferele. Acest lucru face ca unii proprietari să plătească incorect mai mult, iar alţii mai puţin.

sursa: click.ro