vineri, 18 iulie 2008

Unde se pot documenta locatarii despre drepturile şi obligaţiile lor

Informarea corectă reprezintă o soluţie eficace, rapidă şi ieftină la multiplele probleme cu care se confruntă asociaţiile de proprietari. De cele mai multe ori proprietarii sau reprezentanţii lor pierd timp şi bani întrucât procedează din auzite sau după părerile unor persoane neavizate sau neprofesioniste. De aceea orice cetăţean este bine a se informa direct din lege sau de la sursa cea mai autorizată pe care o simte ca fiind cea mai apropiată de interesele sale legitime.
Pentru domeniul asociaţiilor de proprietari, următoarele surse de informare sunt cele mai sigure:
1. Legea nr. 230 din 2007 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 490 din 23 iulie 2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
2.Hotărârea Guvernului României nr. 1.588 din 2007 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 43 din 18 ianuarie 2008, reprezentând Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
3. Ordinul Ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.969/2007 anexa nr. 2 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 846 din 10 decembrie 2007 privind reglementările contabile pentru asociaţiile de proprietari, în partida simplă.
4. Manualul Asociaţiei de Proprietari, un abecedar complet de aplicare a legii, necesar tuturor proprietarilor de apartamente, reprezentanţilor şi angajaţilor acestora, funcţionarilor publici din cadrul primăriilor/consiliilor locale.
Acest manual cuprinde proceduri de lucru, exemple de hotărâri de adunări generale şi decizii ale comitetului executiv pentru diverse probleme, regulamente privind contorizarea individuală, de ordine interioară, de organizare şi funcţionare, modele de contracte şi convenţii, state de plată, tipurile registrelor şi fişelor contabile, diverse tipizate utile activităţilor.
5.Manualul administratorului de imobile, suport de curs de pregătire profesională util persoanelor care doresc să practice meseria de administrator de imobile. Cuprinde aspecte tehnice, juridice, contabile, psihologice, de protecţia muncii şi ISCIR.
6. Cartea 100 întrebări -100 răspunsuri, care precizează soluţii simple şi la obiect pentru 100 de probleme, cel mai des întâlnite în cadrul asociaţiilor de proprietari din România.
În general, problemele sunt create de necunoaşterea şi neaplicarea în mod corespunzător şi profesional a legilor. Aceste probleme generează în lanţ pagube imense pentru proprietari, uneori aceste pagube fiind chiar de 50 % din valoarea întreţinerii afişată pe lista de la avizierul asociaţiei de proprietari.
Printr-o simplă informare, orice cetăţean interesat de banii şi blocul lui poate verifica dacă ceea ce se petrece în bloc este legal, corect şi normal. Numai aşa se pot preveni situaţiile de furt, înşelăciune, abuz şi de sistare a apei, căldurii etc.
Sursa: www.click.ro