luni, 9 martie 2009

8 condiţii pentru mansardarea blocului


Radu Opaina ne spune ce paşi să urmăm pentru o construcţie sigură şi reuşită.

La prima vedere şi teoretic, mansardarea blocurilor pare o soluţie pentru creşterea numărului de locuinţe şi pentru obţinerea de venituri de către o asociaţie de proprietari.

Dar practic nu se întâmplă cum ar trebui pentru că, aşa cum s-a făcut până în prezent în România, mansardarea blocurilor incumbă riscuri mari pentru proprietari, aduce aspecte juridice dificil de depăşit şi proiecte tehnice neconforme cu standardele şi legislaţia în construcţii.

Pentru a se putea face mansardare în condiţii normale trebuie îndeplinite, în ordine, obligatoriu următoarele condiţii:

1. Acordul tuturor proprietarilor.

Acesta trebuie să fie inclusiv cu privire la condiţiile financiare de închiriere, vânzare sau concesionare a terasei în baza unei analize financiare clare.


2. Verificările juridice.

Scoaterea din indiviziune şi stabilirea regimului juridic pentru spaţiul supus mansardării.


3. Aprobarea proiectantului.

Aprobare de la proiectantul clădirii pe bază de proiect tehnic sau dacă acesta nu mai există întocmirea unui nou Plan tehnic al clădirii de către o persoană autorizată specializată în baza unei expertize tehnice după care se întocmeşte Proiectul mansardării.

4. Aprobare de la primărie.

Aprobarea Proiectului de către primăria locală în scopul autorizării construcţiei şi obţinerii Certificatului de urbanism.


5. Lucrarea - cu firmă serioasă.

Execuţia trebuie făcută de o societate de construcţii cu experienţă în astfel de lucrări.

6. Refacerea structurii.

Proiectul trebuie să prevadă reconsolidarea structurii de rezistenţă a clădirii. Bineînţeles şi a planşeului de acoperiş pentru a menţine noua sarcină ce o reprezintă mansardarea clădirii.


7. Atenţie la garanţie.

Garanţia lucrării se face pentru cel puţin 25 de ani, precum şi garanţii financiar-bancare din partea constructorului.

8. Asigurare pentru clădire.

Existenţa unei asigurări atât pentru construcţia mansardei, cât şi pentru restul clădirii. Dacă nu se respectă condiţiile de mai sus există riscuri majore în caz de cutremur sau alunecări de teren cu privire la integritatea clădirii şi a vieţii locuitorilor din clădire. În practică din păcate nu se respectă condiţiile obligatorii pentru că primăriile nu au capacitatea profesională să gestioneze această problemă, iar acolo unde interesul firmei se întâlneşte cu interesul personal al funcţionarului public se dau aprobări neclare şi sunt puse responsabilităţile în spatele proprietarilor care semnează, pe încredere, fără să-şi dea seama la ce pericol s-au expus.

sursa: click.ro