marți, 24 martie 2009

Aşa se păcălesc românii la întreţinere!

Sărăcia şi facturile mari la întreţinere i-au determinat pe români să fie “inventivi” şi “să se descurce” în bine-cunoscutul stil balcanic: trăim de la o zi la alta din buzunarul celorlalţi.

Astăzi vă prezint câteva metode prin care unii dintre români, din păcate din ce în ce mai mulţi, consumă la bloc mai mult decât ceilalţi, dar costurile se plătesc la comun de către toţi.

1. Se încălzesc la aragaz

Căldura e scumpă. Proprietarii care au repartitoare îşi închid caloriferele. Dar nu stau în frig pentru că se încălzesc cu aragazul - adică cu gazele naturale de la bucătării, care sunt contorizate pe bloc şi nu pe apartamente. Facturile de gaze s-au triplat şi se plătesc de toţi proprietarii indiferent dacă s-au încălzit sau nu cu gaze. Practic, cei care au stat în frig sau într-o formă primitivă de căldură: ce au luat pe mere au dat pe pere.

2. Administratorii nu percep restanţe

Administratorii corupţi îşi fac propriile găşti de bloc care îşi întreţin reciproc “interesele”. Aceste găşti numite “susţinătorii administratorului” sunt formate în principal din restanţieri rău platnici cărora administratorii le mai “taie din când în când din restanţe” sau le anulează penalizările contra unor favoruri financiare (şpăgi) sau servicii. Aceste sume sunt plătite de ceilalţi proprietari, adică unii îi fură pe ceilalţi cu “sprijinul” administratorului.

3. Se cheltuieşte din banii proprietarilor

Unii administratori îşi fac aprovizionarea sau fac cheltuieli personale din banii asociaţiei. Plătesc proprietarii. Dacă preşedintele, cenzorul sau unii dintre proprietari se prind, administratorul îi corupe şi pe aceştia aplicându-le diverse scăderi la întreţinere. Plătesc ceilalţi proprietari pentru cei corupţi şi pentru coruptibili. Când se întâlnesc corupţii cu serioşii, corupţii “laudă cu vorbe dulci” administratorul, preşedintele sau cenzorul în funcţie de interes.

4. Nu se plătesc facturile la timp

Unii administratori fură cu bună ştiinţă sute de milioane de lei vechi până când proprietarii se trezesc că nu mai au apă caldă, căldură, apă rece, gaze etc. Bineînţeles, furtul se petrece cu concursul, direct interesat şi pentru foloase personale, angajaţilor de la societatea de furnizare. Până la recuperarea prejudiciului proprietarii mai plătesc încă o dată ceea ce au consumat dacă vor să mai aibă apă, căldură etc.

5. Folosesc apă încălzită pe aragaz

Apa caldă e scumpă. Proprietarii nu folosesc apă caldă de la robinet. Pentru a obţine apă caldă încălzesc apa rece cu gazele de la bucătărie sau consumă apă fierbinte din calorifere. Astfel se umflă factura de gaze pe bloc, factură pe care o plătesc toţi la pauşal. Se păcălesc singuri şi se fură între ei. Varianta e mai scumpă decât dacă s-ar folosi apă caldă de la robinet. Astfel, unii proprietari plătesc şmecheria altora.

6. Administratorii sunt scutiţi

Mai nou, o parte dintre administratori sau preşedinţi sunt “subvenţionaţi” la căldură de ceilalţi proprietari. Firmele care citesc repartitoarele şi calculează costul căldurii pe apartamente pentru a “câştiga” contractul cu asociaţia au şpăguit o dată, la început, administratorul şi/sau preşedintele punându-le acestora gratis repartitoare şi, a doua oară, pentru căldura lor, în fiecare lună de iarnă, le aplică aşa zişi “coeficienţi de corecţie” de 15-20-30%, adică le scade costul căldurii.

7. Se fură energie de pe scară

Unii proprietari fură fără nici un fel de jenă: energie electrică din branşamentul blocului prin pereţii din apartamente pe unde trec cablurile comune, apă prin ocolirea contorului din apartament, becuri de pe holurile blocului, oglinzi sau panouri de comandă din lifturi, calorifere de pe spaţiile comune, uşi sau geamuri de la uscătorie, tomberoane de gunoi. Toate aceste pagube se plătesc de toţi ceilalţi proprietari prin întreţinere.

sursa: click.ro