marți, 24 martie 2009

Apartamente mai ieftine, dar credite ioc

Chiar dacă apartamentele s-au ieftinit, băncile au restricţionat accesul la creditare, atât prin costuri mai mari, dar şi condiţii de eligibilitate mai dure. Astfel, dacă în luna iulie costul mediu al unui credit ipotecar în euro era de 10,6% în prezent acesta se ridică la 12,3%.

Preţurile, atât la imobilele noi cât şi la cele vechi, au cunoscut un trend de scădere în ultimele luni.

Tendinţa de scădere continuă, în condiţiile în care piaţa va deveni a cumpărătorilor. În cazul apartamentelor din parcurile rezidenţiale, preţurile au crescut în primele 5 luni ale anului 2008, după care s-au menţinut constante în jurul valorii de 1.900 euro /mp. Sfârşitul anului a adus însă prima scădere - de 10% - în condiţiile în care dezvoltatorii au început să ofere discounturi şi să facă promoţii.

La apartamentele vechi, scăderea a fost chiar mai puternică. Dacă, în vara anului trecut, preţul mediu pe metru pătrat ajungea la 1.800 euro, la finalul anului 2008 a scăzut până la 1.400 euro.

În prezent, analiştii companiei de consultanţă imobiliară Colliers România prevăd continuarea acestui trend până la atingerea unui nivel de echilibru. În cazul apartamentelor noi, acesta este estimat la 1.000 euro/mp pentru proiectele low-buget, la 1.400 euro/mp - pentru cele din clasa medie şi la 2.000 euro /mp - pentru proiectele rezidenţiale de lux.

Din 25 de proiecte începute în 2008, doar 15 au mai rămas pe piaţă. Acestea au livrat anul trecut 3.500 de apartamente. În 2009, evoluţia e încă una pozitivă şi se estimează că oferta se va îmbogăţi cu încă 9.000 de apartamente noi.

Acestea sunt aferente însă tot proiectelor începute în ultimii doi ani deoarece, în acest an, analiştii Colliers nu prevăd lansarea unora noi.

Excepţiile, dacă vor exista, vor fi extrem de puţine şi vor fi lansate de dezvoltatori care nu au nevoie de credite bancare pentru a construi.

În prezent, băncile au devenit mai restrictive în finanţarea sectorului imobiliar şi impun condiţii aproape imposibil de onorat.

Finanţarea din partea sectorului bancar nu mai poate fi o opţiune. Principalii cumpărătorii de imobile în 2009 vor fi fondurile de investiţii, dispuse să cumpere volume mari, în condiţiile în care obţin un discount substanţial, de cel puţin 25%.

Cine vor fi cumpărătorii

Cei care au contractat un apartament într-un proiect rezidenţial ce a fost amânat; au la dispoziţie finanţarea necesară şi vor profita de preţurile mai mici din prezent;

Clienţii care au nevoie urgentă de o locuinţă; aceştia vor avea de ales între un imobil nou şi unul vechi. Atâta vreme cât diferenţa de preţ între cele două categorii se va menţine la nivelul de 25% - 30%, cumpărătorii vor opta pentru unul vechi, spun analiştii de la Colliers.

Mai multe informaţii despre bănci, instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro , un portal credite bancare .

Dobânzile au crescut fără limită

Dacă în luna iulie costul mediu al unui credit ipotecar în euro era de 10,6%, în prezent acesta se ridică la 12,3%. În cazul creditelor pentru locuinţă în lei, creşterea costurilor a fost şi mai accentuată. De la un DAE de 15,1% în iulie costul a urcat la 21,7%.

sursa: click.ro