joi, 20 august 2009

10 ponturi ca să afli dacă administratorul nu e competent

Activitatea unui administrator care nu îşi face bine treaba, conform cerinţelor legii şi în interesul proprietarilor din bloc, poate duce la costuri mari la întreţinere şi la sistarea unor servicii. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, vă spune cum vă puteţi da seama din timp dacă acest angajat al asociaţiei este incompetent sau certat cu legea.
Iată aspectele la care trebuie să fiţi atenţi cu privire la activitatea administratorului:
1. Nu afişează o listă de plată conformă cu Ordinul Ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.969/2007, anexa nr. 2.
2. Nu are registre contabile obligatorii şi nu utilizează chitanţe personalizate, înscrise cu datele asociaţiei.
3. Se laudă că are relaţii şi cunoaşte persoane publice. Pentru verificare se poate cere un document (recomandare, adeverinţă, legitimaţie) care să certifice cele spuse.
4. Casieria este neîngrijită.
5. Nu comunică simplu şi la obiect atunci când i se cere o informaţie.

Cereţi preşedintelui schimbarea lui

6. Nu răspunde în scris la solicitările preşedintelui, cenzorului sau proprietarilor.
7. Nu prezintă preşedintelui sau cenzorului documente justificative pentru ceea ce face sau spune.
8. Nu face nimic pentru a micşora cheltuielile proprietarilor şi cumpără diverse materiale necesare asociaţiei la cele mai mari preţuri. Acest lucru se poate verifica cerând o factură şi apoi comparând tariful cu preţul pieţei.
9. Nu declară taxele şi impozitele către bugetul de stat, chiar dacă le reţine de la proprietari. În acest caz, se poate solicita chitanţa/ ordinul de plată.
10. Face propagandă unei firme pentru a-i vinde acesteia produsele sau serviciile contra unor comisioane din banii proprietarilor.

Dacă aveţi în bloc un astfel de administrator care nu îşi face bine treaba, uniţi-vă mai mulţi proprietari şi cereţi comitetului executiv, în scris, schimbarea sa din funcţie.

sursa:libertatea.ro