luni, 17 august 2009

Cum scăpaţi de scandalagiii de la bloc

Vremea frumoasă de afară aduce o mare pacoste pe capul proprietarilor de la bloc. Petrecerile în vecini, nunţile dintre blocuri şi scandalurile între proprietari se înmulţesc în această perioadă. Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, ne spune cum îi putem disciplina pe cei care nu ne respectă orele de linişte.

Potrivit Legii 61 din 1991, republicată în 2000, programul de linişte la bloc este între orele 22.00 – 8.00. În plus, asociaţiile de proprietari au fixat un orar propriu pentru linişte la bloc, în intervalul orar 14-17. Cu toate acestea, el e rareori respectat.

În fapt, nu există asociaţii de proprietari care să nu se confrunte cu încălcarea orelor de linişte. De cele mai multe ori, cei care dau o petrecere nu-şi previn vecinii de faptul că-i aşteaptă o noapte zgomotoasă.

Dacă aveţi astfel de vecini în bloc, trebuie să ştiţi că aveţi la îndemână o serie de pârghii legale pentru a-i convinge să renunţe la asemenea comportament. În primul rând sesizaţi Poliţia la 112, pentru orice încălcare a ordinii şi liniştii publice, în baza Legii 61/1991, republicată.

Dacă aveţi de-a face cu o nuntă între blocuri care vă deranjează, verificaţi la Primărie dacă manifestarea e autorizată. Sunaţi apoi la Poliţie. Dacă vecinii dumneavoastră de sus au copii mici care tropăie toată ziua prin casă atunci aveţi o misiune grea.

Copiii mici pot fi mai greu convinşi să meargă pe vârfuri, aşa că sfatul nostru este vă izolaţi fonic locuinţa dacă vecinii dumneavoastră nu fac nimic pentru a vă respecta dreptul la linişte.

Amenzi pentru tulburarea liniştii

Săvârşirea în public a unor fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, ameninţări cu acte de violenţă asupra persoanelor: 200 - 1.000 lei.

Desenarea, mâzgălirea pereţilor clădirilor sau deterioararea acestora: 100 - 500 lei.

Tulburarea liniştii locatarilor prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat ori instrument muzical în localurile sau sediile persoanelor juridice situate în blocuri: 500 - 1.500 lei.

Tulburarea fără drept a liniştii locatarilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect prin strigăte sau larmă: 200 - 1.000 lei.

Alarmarea organelor de intervenţie în caz de pericol fără motiv întemeiat: 100 - 500 lei.

Lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru oameni: 100 - 500 lei

sursa:click.ro