joi, 20 august 2009

Cum puteţi plăti întreţinerea

Staţi la bloc şi banii de întreţinere vi se acceptă numai personal? Acest lucru reprezintă un abuz, deoarece există şi alte modalităţi de plată. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune care sunt acestea.
Deşi, de cele mai multe ori, banii de întreţinere sunt încasaţi numai în numerar, la casieria asociaţiei de proprietari sau din uşă în uşă (practică nerecomandată), există şi alte modalităţi de plată, pe care unii cetăţeni nu le cunosc.

Iată care sunt acestea:

- la bancă, direct în cont, prin ordin de plată sau prin foaie de vărsământ. Contul asociaţiei de proprietari trebuie menţionat pe lista de întreţinere lunară.

Astfel, banii nu mai circulă prin casa administratorului. Pentru operaţiunile prin bancă, obligatoriu, prima semnătură asupra contului trebuie să aparţină preşedintelui asociaţiei de proprietari;

- la poştă, prin mandat poştal, pe adresa preşedintelui sau a administratorului- casier, dacă acesta este din bloc. Neprimirea banilor se consemnează pe recipisa de la poştă şi este dovada clară a refuzului la încasare, probă foarte importantă în cazul unui proces în instanţa de judecată;

- prin curier poştal, pe acelaşi principiu ca şi plata prin mandat poştal. Întreţinerea curentă sau restantă poate fi achitată total sau parţial, în funcţie de posibilităţile financiare pe care le aveţi sau în funcţie de normele stabilite prin regulament, în interiorul asociaţiei.

Plata poate fi făcută cu prioritate pentru anumite categorii de contribuţii (restanţă, cotă curentă, fond de rulment etc.), conform celor stabilite pe plan local, prin decizia comitetului executiv. Dacă nu există o ordine de priorităţi stabilită de asociaţie, atunci casierul trebuie să încaseze orice sumă vreţi să îi plătiţi şi nu are dreptul să vă refuze.

sursa:libertatea.ro