luni, 15 septembrie 2008

Cum daţi afară un administrator

Aveti un administrator cãruia nu-i pasã de banii asociatiei sau unul care nu face nimic pentru a reduce cheltuielile la bloc? Atunci ar fi cazul sã vã puneti problema schimbãrii lui. Radu Opaina, specialistul ziarului Click!, ne spune care sunt semnele care ar trebui sã vã determine sã îl schimbati cu unul competent.
Pentru a preveni situatiile de fraudã, înselãciune ori evaziune fiscalã din partea unui administrator, membrii asociatiei de locatari îsi pot verifica persoana aleasã pentru a avea grijã de destinele blocului. Iatã la ce aspecte trebuie sã fiti cu bãgare de seamã:
- Nu afiseazã o listã de platã conformã cu cea tip, stabilitã prin Ordinul ministrului Economiei si Finanþelor nr. 1.969/2007 anexa nr. 2. Se vede la avizier si se comparã cu cea din Monitorul Oficial.- Nu utilizeazã chitante personalizate conform H.G. nr. 1.588/2007 art. 22 alin. (8) si art. 24 alin. (2) care trebuie sã fie înscrise cu datele asociaþiei de proprietari. Acest lucru se verificã când se plãteste întretinerea.- Se laudã cã are relatii si cunoaste persoane publice. Se poate cere un document (recomandare, adeverintã, legitimatie) care sã certifice cele spuse.- Locul de muncã (casieria) este neîngrijit, dând dovadã cã nu este un bun gospodar.- Refuzã sã dea explicatii simple si la obiect despre nelãmuririle proprietarilor. - Nu rãspunde în scris la solicitãrile proprietarilor.- Nu prezintã celor în drept (presedinte, cenzor) documente justificative pentru ceea ce face si mai ales pentru ceea ce spune. Se poate verifica cerând un document care sã justifice vorbele.- Nu face nimic pentru a micsora cheltuielile proprietarilor pentru activitãtile curente, cumpãrã diverse materiale sau servicii necesare asociatiei la cele mai mari preturi. Se poate cere o facturã care se comparã cu preþul pietei.- Nu plãteste taxele si impozitele cãtre bugetul de stat chiar dacã le reþine de la proprietari. Se poate solicita chitanta/ordinul de platã a taxelor si impozitelor.- Nu are dosar lunar cu documentele fiscale obligatorii cãtre stat (declaratii etc.). Se poate cere dosarul si verifica.- Face propagandã unei firme pentru a-i vinde acesteia produsele sau serviciile contra unor comisioane din banii proprietarilor – se aude în bloc.
Sursa: click.ro