miercuri, 24 septembrie 2008

Reabilitarea estetica

In Medgidia zilelor noastre, blocurile gri te întâmpina la tot pasul. Vopseaua de pe pereţi s-a coşcovit, tencuiala a căzut, holurile scărilor sunt murdare, iar instalaţiile tehnico-sanitare, deteriorate. Mai mult decât atât, in unele blocuri sunt infiltraţii de la terasa, iar locatarii de la ultimele etaje trăiesc un adevărat coşmar. In perioadele ploioase, apa practic se scurge pe pereţi, iar, câteva zile mai târziu, mucegaiul începe sa mustească. Dincolo de problemele de sănătate care ii ameninţa, oamenii se tem de incendii. Apa risca sa pătrundă in reţeaua de alimentare cu energie electrica si focul poate izbucni in orice clipa. Repararea terasei si renovarea faţadelor costa mult pentru cei care locuiesc la bloc. Mansardarea teraselor blocurilor poate rezolva aceste probleme fara efort financiar din partea locatarilor. Efortul insa este cel de a depăşi mentalitati învechite atât din partea proprietarilor, cat si din partea primăriilor.
Personal consider că soluţia mansardării blocurilor este benefică pentru imaginea oraşului şi se poate încadra cu succes într-un program de „reabilitare estetică“ a urbei.
Mansardarea blocurilor şi zugrăvirea faţadelor ca reabilitare estetică, alături de reabilitarea termică, va asigura o cu totul altă imagine oraşului şi acest lucru ar trebui să constituie prioritatea - priorităţilor pentru edilii noştri.
În această perspectivă, consider că reabilitarea termică, reabilitarea estetică şi rezolvarea unor probleme locative sunt soluţii complementare, care pot fi rezolvate „la pachet“ cu eforturi financiare cât mai mici pentru asociaţiile de proprietari şi pentru municipalitate.
Reticenţa oamenilor este reală şi aceasta este indusă pe de o parte de lipsa de informaţii complete şi pe de altă parte de graba cu care se umblă după strângerea de semnături. Fiecare bloc trebuie supus unei expertize minuţioase, privind lucrările ce trebuiesc efectuate pentru reabilitarea termică.
Se zvoneşte că prin unele cartiere se strâng semnături de la proprietarii de apartamente, acestora promiţându-li-se în schimb o plată de 2-4 euro pentru fiecare metru pătrat al apartamentului deţinut.
Dacă zvonul porneşte de la un fapt real, atunci la mijloc este vorba de o escrocherie şi aceasta trebuie să fie blocată imediat, indiferent cine este iniţiatorul.
De aceea, consider ca edilii municipiului trebuie sa se implice activ in acest program amplu de mansardare si de reabilitare estetica a oraşului, pentru a crea noi locuinţe pentru tinerii casatoriti si pentru a nu permite escrocilor sa profite de faptul ca asociaţiile de bloc nu-si permit un jurist.