joi, 4 septembrie 2008

Recuperarea cotelor de întreţinere restante în instanţă

Reprezentanţii Societăţii de avocatură Măgureanu şi Asociaţii răspund, prin intermediul ziarului nostru, întrebărilor trimise de cititori.
Asociaţie de Proprietari, din Bucureşti: „Cum poate o asociaţie de proprietari să recupereze cotele de întreţinere restante ale rău-platnicilor?”
Avocat: Conform Normei Metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere restante este în sarcina proprietarilor. Corespondent obligaţiei arătate subzistă dreptul asociaţiei de proprietari de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
Prin cererea de chemare în judecată, asociaţia de proprietari poate solicita obligarea pârâtului atât la plata cotelor de întreţinere restante cât şi a fondului de rulment şi a penalităţilor de întârziere. În ceea ce priveşte fondul de rulment, cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea acestuia sunt stabilite de către asociaţie astfel încât să acopere cheltuielile curente la nivelul unei luni.
De asemenea, asociaţia de proprietari este cea care are dreptul de a stabili şi calcula o penalizare de maxim 0,2% pentru fiecare zi de întârziere oricărui proprietar care se face vinovat de neplata întreţinerii, dar numai după o perioadă mai mare de 30 de zile de la data stabilită pentru plata acesteia.

sursa: www.click.ro