joi, 17 aprilie 2008

Ce trebuie să plătim când nu suntem acasă

Se apropie vremea concediilor. Odată cu căldura, fiecare român se gândeşte la vacanţe cât mai lungi în ţară sau străinătate. Celor care plănuiesc să stea cât mai departe de şefi şi de responsabilităţile serviciului cel puţin o lună, le spunem că pot fi scutiţi de taxele lunare plătite asociaţiei de proprietari. Radu Opaina, specialistul Click!, vă spune cum vi se încarcă întreţinerea în lipsă.

Dacă în casele dumneavostră nu mai locuieşte nimeni cât timp sunteţi plecaţi în concediu, consumul de utilităţi ar trebui să fie zero. În realitate, însă, mulţi administratori trec la plată consumul unei persoane, cu de la sine putere. Nu de puţine ori, la întoarcerea din concediu, proprietarii s-au trezit cu facturi la utilităţi, deşi nu au consumat nimic.

Această măsură contravine legilor în vigoare şi este un abuz din partea responsabililor de la bloc. Proprietarilor li se creează astfel un prejudiciu de 50-80 de lei de persoană în fiecare lună de absenţă. Pentru a nu mai plăti în plus la întreţinere, iată ce trebuie să achitaţi pe perioada anotimpului cald dacă sunteţi plecaţi de acasă:

- cota-parte indiviză pentru fondul de reaparaţii/investiţii;
- cota-parte indiviză pentru cheltuielile administrative şi gospodăreşti (materiale consumabile, mături, detergenţi, becuri);
- cota-parte indiviză pentru salariile/indemnizaţiile administratorului, contabilului, mecanicului, preşedintelui, cenzorului, portarului (excepţie: salariul/indemnizaţia persoanei angajate pentru curăţenie);
-4 cota-parte indiviză pentru întreţinerea ascensorului, centralei de bloc, sau alte instalaţii de pe spaţiile comune;
- cota-parte indiviză din consumurile/pierderile de pe spaţiile comune (dacă e cazul);
- cota pentru antena colectivă, cutia poştală;

Cota parte indiviză de calculează în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentului, fără nici o legătură cu numărul de persoane care locuiesc în apartament. Aceste cheltuieli sunt obligaţiile legale cu privire la proprietatea comună dintr-un bloc şi nu au nici o legătură cu consumurile determinate de persoanele care locuiesc în imobil.

Pe perioada absenţei, un proprietar e scutit, pe bază de cerere către preşedinte (model de cerere de scutire găsiţi pe www.fapr.ro), de la plata cheltuielilor pe persoană, nu şi de la plata contribuţiilor comune (care se calculează în funcţie de suprafaţa apartamentului).

Minorii până la un an, trecuţi la plată

Fiindcă foarte mulţi români au ridicat această problemă, o să le răspund mai jos. Minorii în vârstă de câteva luni sunt consideraţi consumatori şi sunt trecuţi la plata utilităţilor, deoarece, în România, nu există o lege care să prevadă scutirea acestora de pe listele de întreţinere.

sursa: www.click.ro