luni, 21 aprilie 2008

Şefa unei asociaţii de proprietari din Slatina, cercetată penal pentru delapidare

• Administratora Ioana Tiţa şi-a băgat în buzunar aproape 200 de milioane de lei vechi după ce, pe durata unui an, a modificat chitanţele de plată emise de Aceti

Fosta administratoră a Asociaţiei de proprietari nr. 23 din Slatina este cercetată de Poliţia Slatina pentru o delapidare de aproape 200 de milioane de lei vechi. Fapta a fost săvârşită anul trecut. Totul a fost descoperit de Serviciul de Audit al Primăriei Slatina, care a descins la asociaţie pentru verificări de rutină. Administratora, Ioana Tiţa, a băgat mâna în banii proprietarilor de apartamente care şi-au plătit utilităţile lunar printr-o modalitate nu prea „deşteaptă“, dar eficientă pentru buzunarul ei: modifica, lună de lună, chitanţele de plată emise de Aceti şi care rămâneau la asociaţie, umflând sumele. Diferenţa dintre sumele reale şi modificări o băga în buzunar. Femeia a furat, astfel, netulburată o lungă perioadă de timp, din noiembrie 2006 până către finele anului trecut. Totul mergea ca uns. Doar la un control specializat mânăria putea fi descoperită. Şi controlul a venit. Auditorii de la primărie au descins la asociaţia cu pricina către sfârşitul anului trecut. Nu le-a luat mult să observe ce făcuse administratora. Pusă în faţa evidenţei, aceasta şi-a recunoscut repede fapta. Mai mult. Prejudiciul a fost recuperat la fel de repede, pentru că făptaşa pusese banii la ciorap. „Controlul a demarat în 15 noiembrie şi a fost finalizat la 20 decembrie. S-a descoperit repede ce făcuse administratora lună de lună, în decurs de un an de zile. S-a descoperit o lipsă de 187 de milioane de lei vechi. Femeia a recunoscut imediat şi a şi returnat banii. Noi ne-am făcut, însă, datoria mai departe, anunţând poliţia şi conducerea primăriei. După ce am finalizat totul, dosarul a fost înaintat poliţiei pentru cercetări. Totodată, primăria i-a retras doamnei Ioana Tiţă atestatul pentru funcţia de administrator“, declară Romulus Manolache, şeful Serviciului de Audit.
Preşedintele asociaţiei, Traian Băluţeanu, susţine că nici prin gând nu i-a trecut că administratora Ioana Tiţa modifica chitanţele şi îşi băga în buzunar bani necuveniţi. „Habar n-aveam ce făcea doamna. Am rămas mut de uimire când auditorii de la primărie, care au lucrat cu mare competenţă, mi-au arătat o chitanţă modificată. Debitele asociaţiei au scăzut de la 2,5 miliarde de lei vechi în 2003, la 85 de milioane. Treburile merg bine acum“, declară preşedintele asociaţiei.
În urma unui raport întocmit de auditori, primarul Slatinei, Darius Vâlcov, a semnat Dispoziţia nr. 233/10.01.2008 prin care şefei de asociaţie i-a fost retras Atestatul de administrator pe care femeia îl deţinea din septembrie 2003. Acum ea este cercetată penal de poliţiştii slătineni pentru delapidare, faptă pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la un an la 15 ani. „În cazul Asociaţiei nr. 23 există dosar penal în cadrul căruia Poliţia Slatina face cercetări. Doamna Ioana Tiţă este cercetată pentru delapidare. Ancheta este în curs“, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, subcomisarul Claudia Radu.
Cazul de la Asociaţia nr. 23 nu este singular. La Asociaţia de proprietari nr. 105 din Slatina auditorii au descoperit un prejudiciu de circa 100 de milioane de lei vechi. Banii intraseră în tot în buzunarul administratorei, Ioana Dobre, căreia i s-a retras, de asemenea, atestatul în baza căruia ocupa funcţia.
Dosarul a ajuns la poliţie.

Sursa : www.gdo.ro