joi, 17 aprilie 2008

La 19 aprilie, primăriile strâng aparatele defecte

La 19 aprilie este programată acţiunea “Marea Debarasare”, zi în care puteţi scăpa de aparatele electrice şi electronice defecte. Primăriile vor ridica gratuit obiectele şi le vor distruge la REMAT. În acţiunea din 2007, au fost strânse 600 de tone de vechituri.

Statisticile spun că fiecare român are în casă circa 30 kg de aparate electrice şi electronice, iar UE ne cere să distrugem cel puţin 3,7 kg, de persoană, pe an.

Deşeurile electronice şi plasticul nu se distrug nici în 400 de ani, de aici această preocupare a autorităţilor.

La 19 aprilie, în perioada când se face curăţenie de Paşte, Ministerul Mediului a programat “Marea Debarasare” de obiectele care zac prin casă, vechi şi defecte.

Concret, sâmbătă, 19 aprilie, cetăţenii din 110 oraşe, cu populaţie mai mare de 20.000 de locuitori, inclusiv Capitala, pot scoate din casă obiectele electrice şi electronice de care nu mai au nevoie.

Este suficient să le depună în faţa casei sau a blocului. Maşinile de salubritate au obligaţia să le ridice în aceeaşi zi, apoi să le predea la REMAT. Ministerul Mediului a recomandat primăriilor să organizeze periodic, chiar lunar, o astfel de acţiune gratuită.

Ce puteţi arunca?

● televizoare
● casetofoane
● maşină de spălat
● maşină de călcat
● frigidere
● calculatoare
● filtre de cafea
● prăjitor de pâine
● cuptor cu microunde
● mixer
● storcător de fructe
● foehn
● aspirator
● ceasuri
● aparat video
● pickup
● lămpi
● magnetofoane

sursa:www.click.ro