marți, 1 aprilie 2008

Chitanţele de întreţinere, personalizate cu datele administraţiei

Pentru a preveni situaţiile de fraudă, înşelăciune, evaziune fiscală din partea unui administrator, proprietarii pot să-şi dea seama din timp dacă acesta este “certat” cu legea. Astfel, proprietarii trebuie să fie foarte atenţi la mai multe aspecte cu privire la activitatea administratorului, aspecte care nu costă şi nici nu impun eforturi deosebite, fără a genera situaţii de ceartă sau litigii înainte de a constata vreun abuz sau o ilegalitate.

1. Lista de plată afişată la avizier trebuie să fie conformă cu Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1969/2007. Pot apărea diferenţe în plus sau în minus cu privire la rubrici, dar formatul-cadru trebuie respectat.

2. Utilizarea chitanţelor personalizate pe care trebuie să fie înscrise toate datele asociaţiei de proprietari (cod fiscal, autorizaţie, adresă). Se vede când se plăteşte întreţinerea.

3. Plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat şi depunerea declaraţiilor fiscale, inclusiv pentru situaţia în care sumele sunt repartizate proprietarilor. Pentru verificare se solicită chitanţa/ordinul de plată a taxelor şi impozitelor, precum şi declaraţiile aferente.

4. Întocmirea situaţiilor periodice privind activul şi pasivul din care trebuie să se vadă clar situaţia financiară a asociaţiei, situaţii care se depun şi la primărie.

5. Modul de comunicare şi discuţiile cu proprietarii nu trebuie să cuprindă elemente de laudă gen “am relaţii, cunosc pe x sau y persoană publică” sau de critică la adresa unor persoane absente în discuţie.

6. La cererea celor în drept (preşedinte, cenzor, proprietari) administratorul trebuie să prezinte fără prea multe comentarii documentele justificative care stau la baza problemei reclamate.

7. Pentru prestarea unor servicii către asociaţia de proprietari, administratorul nu trebuie să facă, sub nici o formă, reclamă sau propagandă vreunei firme.

8. Administratorul nu trebuie să dea curs acţiunilor unor persoane din cadrul blocului cu interese personale care sunt împotriva intereselor asociaţiei de proprietari, susţinând astfel grupuri mici de interese financiare, şi are obligaţia să semnaleze către preşedintele asociaţiei de proprietari orice problemă de natură financiară sau tehnică.

sursa:www.click.ro

Niciun comentariu: