miercuri, 20 august 2008

Administratorii începători vă pot duce la faliment

Dacă v-aţi întrebat de ce blocul în care locuiţi arată mereu jalnic, de ce vi se cer atât de mulţi bani pentru reparaţii care nu au loc sau care e motivul pentru care costul întreţinerii este mai mare decât în alte părţi, atunci aveţi motive să credeţi că asociaţia nu este condusă de oameni profesionişti. Radu Opaina, specialistul Click!, ne spune cine este de vină şi cum poate fi îndepărtat.
Multiplele probleme din blocuri sunt cauzate în mare parte de administratorii nepricepuţi, care lucrează împotriva intereselor acestora.
Ei au pe mână banii asociaţiei şi răspund de lucrările de reparaţii şi de relaţia cu furnizorii de servicii.
Dacă nu folosesc aceste resurse în interesul asociaţiei, proprietarii vor avea de suferit.
Întrucât mulţi nu ştiu cum poate fi demis un administrator incompetent, vă spun îndată cum puteţi face acest lucru, simplu şi fără costuri:
1. Administratorul nu e angajat de adunarea generală a proprietarilor. Adunarea generală stabileşte doar nivelul maxim pentru plata administratorului. Administratorul e angajat de comitetul executiv reprezentat prin preşedinte. Astfel, demiterea o poate face numai comitetul executiv prin preşedinte, în baza unei decizii scrise.
2. Dacă se constată că administratorul nu îşi face treaba, mai ales atunci când cel puţin trei proprietari reclamă, preşedintele are obligaţia să convoace comitetul executiv pentru a se lua o decizie cu privire la activitatea acestuia.
3. Dacă preşedintele nu ia nici o măsură, atunci membrii comitetului executiv trebuie să se întâlnească într-o şedinţă şi să ia o decizie cu privire la administrator şi cu privire la neimplicarea preşedintelui.
4. Dacă nici membrii comitetului executiv nu acţionează, înseamnă că fac parte din grupul de interese personale condus de administrator împreună formând o mică “mafie de bloc”. În acest caz, proprietarii, minimum 20% din total, trebuie să acţioneze şi să schimbe atât comitetul executiv, cât şi preşedintele, după care noul comitet executiv va angaja un alt administrator. Dacă jumătate plus unul dintre proprietari semnează pentru adunare generală extraordinară, înseamnă că proprietarii au ales o nouă conducere. Dacă nu se adună semnăturile minim necesare, atunci situaţia rămâne neschimbată.
5. Proprietarii care fac acest demers se pot lovi de nenumărate tertipuri ale celor vizaţi, care vor încerca să împiedice acţiunea. Cu siguranţă vor folosi argumente de genul “nu avem pe cine pune în loc” sau “numai adunarea generală poate să schimbe administratorul”, în scopul de a demoraliza şi dezarma iniţiatorii. Aveţi grijă, însă pe cine aveţi de partea dumneavoastră.
Iată ce au de făcut
Administratorii gestionează fondurile materiale şi băneşti ale asociaţiei, se ocupă de reparaţii în bloc, negociază direct cu furnizorii de servicii sau firmele de construcţii contractele de lucrări, urmăresc modul în care proprietarii îşi îndeplinesc obligaţiile la bloc. Răspunderea lor este foarte mare în cadrul asociaţiei pe care o pot falimenta, prin urmare aveţi tot dreptul să le cereţi socoteală, ne-a spus Radu Opaina.

Sursa: www.click.ro