miercuri, 20 august 2008

Statul, obligat să-şi întreţină sediile de la bloc

Aproape în fiecare bloc din România există cel puţin un apartament sau un spaţiu la parter aflat în proprietatea statului (primărie, minister, agenţie etc.). Acest proprietar, în loc să fie un exemplu pentru toţi ceilalţi, creează foarte multe probleme locatarilor, în sensul că nu plăteşte la timp întreţinerea pentru apartamentele statului. Astăzi, vă prezentăm câteva aspecte legislative care reglementează această problemă.
1.Conform Legii 230/2007, statul, ca proprietar, are aceleaşi drepturi şi obligaţii ca oricare alt proprietar din bloc, fie că acesta este persoană fizică ori juridică. Statul nu are alte legi sau norme după care să funcţioneze pentru acest aspect, iar funcţionarii publici trebuie să aplice ca atare, fără discriminare, legile existente în materie, care sunt aceleaşi pentru toţi proprietarii.
2.Instituţiile de stat au obligaţia să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a colabora cu asociaţia de proprietari. Proprietarul stat, atunci când aruncă problema în sarcina chiriaşului, dă dovadă de neglijenţă şi abuz în serviciu. Chiriaşul nu are nici un raport juridic cu asociaţia de proprietari.
3.Obligaţia plăţii întreţinerii aparţine proprietarului, adică statului român. Acesta trebuie, în obligatoriu, trecut în lista de plată lunară şi nu scutit de la plata obligaţiilor legale, aşa cum se întâmplă de foarte mulţi ani. Neplata întreţinerii face ca statul român să devină restanţier, acestuia să i se aplice penalizări, dacă asociaţia are un sistem propriu de penalizări, să fie acţionat în justiţie şi, în final, executat silit.
4. În cazul apartamentelor de stat închiriate, raporturile juridice ale proprietarului stabilite de comun acord cu chiriaşul prin contractul de închiriere, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către chiriaş nu absolvă proprietarul stat de la obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari.
5. Atunci când apar probleme din cauza chiriaşilor, statul, în calitate de proprietar, prin funcţionarii publici cu atribuţii în acest scop, are obligaţia să intervină şi să reglementeze de urgenţă situaţia apartamentului sau a chiriaşului, la sesizarea administraţiei asociaţiei de proprietari.
6.Starea tehnică a apartamentelor închiriate de stat, în marea lor majoritatea, este deplorabilă. Acest aspect îi afectează pe ceilalţi proprietari şi creează mari probleme şi cheltuieli nejustificate asociaţiei de proprietari. Statul are obligaţia, conform legii, să intervină, să repare ori să oblige chiriaşul, conform contractului de închiriere, să refacă apartamentul, inclusiv să plătească prejudiciile create celorlalţi proprietari sau asociaţiei de proprietari.
7. Proprietarul stat poate fi sancţionat cu amendă dacă nu execută lucrări de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.
8. Statul în calitate de proprietar, prin reprezentant legal, are dreptul să participe la adunarea generală a proprietarilor, să propună, să dezbată, să aleagă şi să fie ales. De asemenea, se poate implica, activ şi concret, în activitatea asociaţiei de proprietari.

Sursa: www.click.ro