joi, 21 august 2008

Modificarea legii 230/2007: mansardele locuintelor se fac cu aprobarea asociatiei de proprietari

Un nou act normativ ar putea schimba regulile constructiei de mansarde in ansamblurile de locuinte unde functioneaza asociatii de proprietari.
Proiectul de lege are in vedere in mod deosebit lucrarire de supraetajare si /sau de mansardare a imobilelor. Astfel, art. 16 din legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari urmeaza sa primeasca un nou subpunct, potrivit caruia: “Lucrarile de supraetajare si/sau mansardarea unui imobil in vederea crearii de noi unitati de locuit de folosinta privata, se realizeaza de catre asociatie daca decizia este aprobata de 2/3 dintre membrii asociatiei si de toti proprietarii locuintelor aflate la ultimul etaj al imobilului.”
Aceasta modificare este insa incompleta, deoarece nu reglementeaza situatia terasei blocului, care potrivit actualelor reglementari, nu va intra in proprietatea persoanelor care construiesc mansarda sau noul etaj, ci va ramane in coproprietatea indiviza a tuturor proprietarilor din respectivul imobil.
Proiectul de lege a rezultat in urma unei ample lucrari de analiza si sinteza a legislatiei europene, realizat de echipa de experti a IIBW - Institute for Real Estate Construction and Housing Ltd., firma selectata prin licitatie, care au realizat studiul “Implementarea standardelor europene in legislatia din domeniul locuiri in Romania. Cercetare prenormativa”.
Prin Ordinul 441/25.06.2007 al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a fost constituit grupul tehnic de lucru pentru analizarea si avizarea, pe faze de elaborare, a lucrarii mai sus mentionate, la care au participat specialisti din domeniu reprezentanti ai ministerelor, din institutii de cercetare, Liga Asociatiilor de proprietari Habitat.
Sursa: www.infolegal.ro