miercuri, 20 august 2008

Modernizari pe banda rulanta

Sute de blocatari si-au modernizat, in ultimii ani, apartamentele. Multi au preferat sa o faca ilegal, dupa ce s-au incurcat in hirtii pentru care erau nevoiti sa umble luni de zile. Pina si autoritatile le dau dreptate, cu jumatate de gura, oamenilor care au preferat sa riste o amenda de pina la un miliard de lei vechi.
Pereti sfarimati cu noapte-n cap
Presati de timpul ramas la dispozitie, stranierii pornesc “motoarele” la primele ore ale diminetii. Disperati, vecinii treziti de ciocanele rotopercutoare isi varsa nervii pe cei care le deranjeaza linistea matinala. “Nu-i nici macar ora 7 si v-ati apucat de rupt peretii. Un pic de respect pentru cei care se odihnesc”, se aude dintr-un bloc. Replica a venit imediat ce zgomotul s-a oprit. “Ce vrei, ma? Eu incep treaba la 7 si nu ma intereseaza de altu’”, zice muncitorul deranjat ca cineva i-a stricat ziua. Dupa o repriza de injuraturi si amenintari, linistea s-a restabilit in cartier pina in jurul prinzului.
Vecinii trebuie sa isi dea acordul
Pe linga acordurile oficiale, locatarul are nevoie pentru obtinerea autorizatiei finale de acordul vecinilor si al Asociatiei de proprietari. Lucru, nu intotdeauna simplu. “Am început modificarile in casa cam in acelasi timp cu demersurile legale, pentru ca stiam ca dureaza prea mult. Dar nu mi-am imaginat niciodata ca problema cea mai mare o sa o am cu vecinii”, spune un blocatar. I-a aratat sefului de scara ce urmeaza sa fac in apartament, dar tot nu a fost de acord. Nu am obtinut decit acordul a vreo 20 de vecini, din 50 de apartamente. Într-un final, le-am spus ca nu imi pun decit gresie si faianta, ca nu mai am bani de alte modificari, asa ca am abandonat demersurile legale”. Si el, ca sute de blocatari, si-a darimat insa zidurile care il incomodau si este pasibil de amenda.
Amenzi de pina la 100.000 de lei
Potrivit Legii Locuintei, reprezentantii asociatiilor de proprietari sint obligati sa verifice, periodic, lucrarile cu caracter constructiv ce se intreprind in apartamente si a informa organele abilitate despre eventualele incalcari ale Legii privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor. Inspectorii in constructii nu pot constata abateri decit la sesizarea locatarilor. “De obicei, locatarii sint cei care ne spun ca se fac lucrari. Din cauza posibilitatii producerii unui cutremur, oamenii se sperie si ne anunta”, a precizat un inspector din cadrul Inspectoratului pentru Siguranta in Constructii. Amenda in cazurile in care se descopera lucrari facute fara autorizatie este cuprinsa intre 1.000 si 100.000 de lei.