luni, 17 martie 2008

Aveţi grijă ce apartament cumpăraţi!

Speriaţi de facturile uriaşe la întreţinere, românii preferă stă stea în frig iarna. Acest lucru are efect în timp asupra stării apartamentelor de locuit. Blocurile se degradează anual şi ajung să le scadă valoarea de piaţă. Radu Opaina ne spune ce se întâmplă cu apartamentele dumneavoastră când renunţaţi la confortul minim.

Proprietarilor care sunt interesaţi de casa lor, dar şi celor care vor să cumpere un apartament la bloc, le spunem, în scop preventiv, care sunt factorii care duc la degradarea imobilelor supraetajate. Veţi vedea mai jos că aceştia afectează substanţial valoarea de piaţă a locuinţelor.

1. Blocurile cu repartitoare în care majoritatea proprietarilor au decis să stea iarna cu caloriferele închise, încălzindu-se cu gaze de la aragaz. În câţiva ani aceste blocuri vor arăta pe interior ca nişte peşteri (condens, igrasie, mucegai), iar oamenii care vor proceda aşa se vor îmbolnăvi de tuberculoză şi alte boli asemănătoare.

2. Existenţa contoarelor pasante de gaze montate lângă aragaz. Reprezintă un pericol major atât pentru viaţa oamenilor, cât şi pentru structura de rezistenţă a clădirii, întrucât orice montaj făcut pe o conductă veche şi degradată, la orice mişcare a conductei, a aragazului sau a clădirii, va produce o acumulare de gaze în apartamente, acestea devenind adevărate bombe.

3. Antenele de telefonie mobilă de pe terasa blocului, instalate ilegal şi fără clauze contractuale pentru protejarea intereselor proprietarilor şi ale asociaţiei de proprietari, pot produce pagube materiale. În aceste blocuri dacă se adaugă şi posibilitatea ca banii obţinuţi de la firma de telefonie să fie folosiţi prin abuz numai de o parte a oamenilor există riscuri mari cu privire la amenzi şi fraude pe care le vor plăti toţi proprietarii.

4. Blocurile a căror subsoluri sunt inundate. În aceste blocuri înseamnă că există un dezinteres total din partea proprietarilor, preşedintelui, administratorului. Instalaţiile sunt, practic, distruse, apa curge la întâmplare, pierderile sunt mari.

5. Lipsa apei calde fără să existe restanţieri mari pe lista de plată, dar cu mari datorii la furnizorul de apă caldă şi căldură. Cauza o reprezintă frauda mare din partea administratorului, singur sau împreună cu preşedintele asociaţiei. Până la recuperarea lor de la vinovaţi, aceşti bani vor trebui suportaţi încă o dată de proprietari, dacă aceştia vor apă caldă şi căldură.

6. Lucrările de modificare în apartamente, autorizate sau nu, pot afecta structura de rezistenţă a blocului. Demolarea unui perete de susţinere trebuie autorizată de instituţiile abilitate şi însoţită de lucrări de consolidare.

7. Marii restanţieri. Această situaţie se datorează dezinteresului conducerii asociaţiei de proprietari care nu a luat măsuri la timp pentru a preveni acumularea de datorii, tolerând neplata. În astfel de blocuri, pentru a exista cel puţin apă rece, ceilalţi proprietari suportă facturile, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare la întreţinere.

8. Blocurile în care sunt infiltraţii de apă de pe terasă sau dinspre faţadă, pereţii exteriori sunt crăpaţi, rosturile dintre scări sunt distruse, faţada e deteriorată, ascensorul este într-o stare jalnică. Aceste blocuri, pentru a fi refăcute, necesită sume colosale din partea proprietarilor, aceştia fiind obligaţi să plătească toate lucrările de întreţinere şi reparaţie.

Aceste criterii sunt bine de ştiut şi de orice persoană care doreşte să cumpere un apartament într-un bloc. Neatenţia poate costa extrem de mult, atât la cumpărare, cât şi ulterior, la vânzare. Valoarea apartamentului se depreciază în timp foarte mult, chiar dacă în interior arată foarte bine.