luni, 10 martie 2008

Termoizolarea locuinţei costă 2.500 de euro

Reabilitarea termică a blocurilor este o problemă importantă şi trebuie tratată serios, pentru că oamenii investesc foarte mulţi bani, încredere şi speranţă în mai bine. Radu Opaina, specialistul ziarului Click!, ne spune cum să sporim confortul din apartamente, cheltuind cât mai puţini bani şi energie.
În acest scop vă prezentăm regulile de bază pe care proprietarii şi aleşii lor trebuie să le ştie şi să le respecte pentru a nu fi păcăliţi ca în cazul repartitoarelor.
Cererea către primăria locală sau de sector trebuie însoţită de semnăturile majorităţii proprietarilor că sunt de acord cu reabilitarea termică şi cu plata a cel puţin 2.500 euro. După ce aţi strâns aceşti bani, primăria şi guvernul vă asigură restul de finanţare (66%). Atenţie mare, pentru că acolo unde sunt bani publici se creează corupţie. Corupţie înseamnă preţ mare al materialelor şi o calitate proastă a lucrării.
Anterior semnării contractului solicitaţi constructorului garanţii financiare de cel puţin 10% din valoarea devizului. Aceşti bani se vor depune în contul asociaţiei şi vor putea fi recuperaţi de firmă după expirarea perioadei de garanţie a lucrării, dacă nu au fost probleme. Dumneavoastră sunteţi beneficiarul lucrării şi trebuie să citiţi foarte bine contractul înainte de a-l semna.
Înainte de începerea lucrării, vizitaţi şi analizaţi lucrarea făcută de firma respectivă la un alt bloc. Aveţi dreptul să refuzaţi începerea lucrării pentru a preveni o eventuală pagubă. O reabilitare termică realizată profesional, din care proprietarii să obţină într-adevăr economii la întreţinere în condiţii de confort, cuprinde: curăţarea faţadelor de tencuiala actuală, termoizolarea faţadelor fie cu polistiren, având o grosime de minim 10 cm şi o densitate de minim 16 kg/mc pe pereţi din cărămidă sau BCA cu strat de tencuială şi plasă din fibră de sticlă, fie cu panouri termoizolante aplicabile pe pereţii din prefabricate de beton; hidroizolarea şi termoizolarea terasei; înlocuirea instalaţiilor interioare din subsol, pe verticală şi pe orizontală (cel puţin cea de încălzire şi apă caldă); schimbarea geamurilor actuale cu termopane; termoizolarea planşeelor dintre etaje.
Studiaţi cu atenţie devizul lucrării, nu semnaţi “ca primarul”. Prin sondaj, puteţi verifica unele preţuri apelând la alte firme de pe piaţă. Pentru dvs., preţul trebuie să fie mai mic pentru că folosiţi cantităţi mari.
În execuţie urmăriţi cu atenţie respectarea proiectului pentru care aţi semnat. Puteţi fi înşelaţi uşor la cantitatea şi calitatea materialelor. Nu acceptaţi improvizaţii sugerate de constructor, fără semnătura proiectantului.
Recepţia lucrării trebuie făcută cu maximă atenţie, în prezenţa unui specialist al asociaţiei şi nu al firmei! Solicitaţi certificat de garanţie a lucrării. Nu semnaţi documente importante decât dacă sunteţi pe deplin lămuriţi şi mulţumiţi şi abia după ce semnează proiectantul şi executantul.
Certificatul energetic, obligatoriu din 2010
Din 2010, nu vă veţi putea vinde apartamentul fără certificat de performanţă energetică. Acesta îl primiţi de la autoritatea locală de sector sau din oraşul în care locuiţi, la finalizarea lucrărilor de termoizolare, şi cuprinde date referitoare la randamentul energetic al instalaţiilor.