luni, 3 martie 2008

Reguli privitoare la cheltuielile reparatiei acoperisului de bloc

Potrivit prevederilor art. 23 din H.G. nr. 400/2003, proprietarii din cadrul unei asociatii de proprietari, pe langa drepturi, au si urmatoarele obligatii: sa contribuie la constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite in termenul stabilit cota de contributie care le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari; sa intretina in bune conditii spatiile si instalatiile comune din interiorul si din exteriorul condominiului si sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta si de functionalitate a condominiului; sa contribuie la repararea sau, dupa caz, la consolidarea si la mentinerea in stare de siguranta a proprietatii comune indivize din cadrul condominiului.
Cheltuielile pentru lucrari de intretinere, servicii, de reparatii si, dupa caz, de consolidare la partile de constructii si instalatii aflate in proprietatea comuna indiviza (astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a gunoiului menajer; structura de rezistenta; fatade; acoperis si altele asemenea) se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar.
Toti proprietarii unui imobil tip bloc (imobil cu mai multe apartamente) sunt, in acelasi timp, si proprietari, intr-un procent direct proportional cu suprafata apartamentului pe care il detin in proprietate, pentru spatiile comune aferente imobilului respectiv. Aceste spatii comune sunt, de fapt, casa scarilor, uscatoria, pivnita, zidurile comune, casa liftului si acoperisul imobilului, adica tot ceea ce excede spatiilor cu destinatie de apartament.
Cota-parte de proprietate este cea stabilita potrivit actului de proprietate, dupa caz, prin contractul de vanzare-cumparare, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire si contractul de schimb sau contractul de donatie.
In ceea ce priveste reparatiile la acoperis (inclusiv montarea sau inlocuirea), acestea nu se efectueaza numai de proprietarii locuintelor situate la ultimul nivel al constructiei, ci de intreaga Asociatie.
Reparatiile se aproba in Adunarea Generala a Asociatiei de proprietari si se platesc din Fondul de Reparatii si se executa numai de catre o firma autorizata, in baza devizelor intocmite de aceasta si aprobate de Asociatie. In cazul in care acoperisul este construit fara autorizatie, asociatia respectiva risca sa fie amendata.
In situatia in care majoritatea dintre proprietari si-a dat acordul pentru reparatia sau construirea unui nou acoperis, iar unul sau cativa proprietari refuza sa isi dea, la randul lor, acest acord, exercitand astfel un abuz de drept, cei care refuza pot fi actionati in instanta. In acest caz, hotararea instantei va tine loc de acordul lor.
Desigur ca orice proprietar din cadrul unei Asociatii poate repara sau construi un nou acoperis pe cheltuiala sa, fiind indreptatit la decontarea cheltuielilor efectuate, din partea Asociatiei de Locatari.
Avocat Razvan HUTANU

Sursa: www.ziuaiasi.ro