vineri, 14 martie 2008

O legislatie moderna in domeniul locuintelor

Ioana Vlad - redactor AvocatNet.ro

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei a facut public un proiect de legi ce priveste reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi şi a răspunderilor ce le revin privind administrarea şi intreţinerea fondului locativ.

Proiectul de lege a fost elaborat in urma consultarilor dintre persoane specializate in domeniul afacerilor europene, politicii publice, reprezentanti ai structurilor asociative ale autoritatilor publice locale si asociatiile de proprietari. In textul de lege exista preluari si ulterior, adaptari in functie de specificul pe care il prezinta Romania ale unor elemente existente in legislatia unor tari eurpene precum Marea Britanie, Austria, Italia, Franta, Luxemburg, Elvetia. Proiectul de lege prezentat de ministrul Borely este, in fapt, o insumare a patru legi:

-Legea Locuintei
-Legea privind Inchirierea Locuintelor si a Reglementarii Raporturilor dintre Locatori si Locatari
-Legea privind Statutul Coproprietatii Asupra Imobilelor cu Destinatia de Locuinte, a Organizarii si Functionarii asociatiilor de proprietari
-Legea Parteneriatului Public Privat in constructia de locuinte.


Program de investitii in constructia de locuinte

Noua lege a locuintei isi propune sa redefineasca statutul pe care statul il detine in urma renuntarii la monopolul investitiilor in constructia de locuinte si a integrarii aceasteia in economia de piata din ratiuni de ordin economic. Acest proiect de lege vrea sa impuna o transparenta, o functionalitate si o dinamica a pietei locuintelor. Investitia pentru realizarea locuintelor este in primul rand o investitie economica ce urmeaza sa fie valorificata pe piata, astfel ca se cere o stricta reglementare a celor ce iau parte la raportul juridic creat pentru vanzarea sau inchirierea unei locuinte.

Programul local de locuire devine obligatoriu pentru ca el constituie un garant al coordonarii obiectivelor, actiunilor si bugetelor necesare in vederea dinamizarii pietei locale a locuintelor si a reabilitarii urbane. Acest program introduce cadrul general prin care se vor realiza si finanta constructiile de locuinte si se va incerca atragerea de fonduri ce provin atat din finantari private cat si din parteneriate.


Locuinte sociale pentru cei cu venituri mici

Legea locuintei acorda posibilitatea de a beneficia de locuinte sociale si personelor care un venit mediu net lunar pe persoana in ultimele 6 luni sub castigul salarial mediu net pe economie. De asemenea, autoritatile locale sunt obligate sa stabileasca o politica funciara si sa constituie rezerve funciare pe care sa poate fi construite locuinte sociale
Persoanele care detin constructii situate in zone care prezinta pericol public din cauza conditiilor insalubre vor fi pedepsite prin lege.


O noua reglementare a contractului de inchiriere

Noua lege redefineste structura si continutul contractului de inchiriere. Astfel, inchirierea locuintelor se face pe baza unui contract de inchiriere pe o durata de minim un an si va fi o perioada determinata. Acest contractul poate fi realizat cu un preaviz de la sase sau trei luni in functie de cui apartine initiativa, locatarului sau, respectiv, locatorului. Suma lunara care trebuie platita pentru folosinta locuintei va fi liber stabilita prin negociere intre locatar si locator.

Pretul chiriilor pentru locuintelor aflate in proprietatea statului si autoritatile locale se va efectua o reevaluare periodica in functie de evolutia indicelui de referinta al chiriilor. In cazul locuintelor realizate pe baza unei subventii publice, partile vor renegocia anual contractul de inchiriere, iar suma ce trebuie platita se va calcula tot in functie de indicele de referinta al chiriilor


Reglementarea statutului asociatiilor de proprietari

Legea proprietatii impune si obligatia de a conserva functionalitatea imobilului si de a asigura un standard ridicat al calitatii vietii in cadrul acestora si de reducerea consmului si a asigurarii eficientei energetice prin legea Statutului Coproprietatii Asupra Imobilelor cu Destinatia de Locuinte a Organizarii si Functionarii Asociatilor de Proprietari completeaza legea 230/2007 privind asocierea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Prin legea aceasta se instituie obligativitatea coproprietarilor de a constitui fonduri de rezerva si de a realiza lucrari cu scopul de a conserva valoarea coproprietatii, lucrari care se vor realiza unitar si nu pe segmente de cladire.