luni, 24 martie 2008

Cum scăpăm de cei care conduc prost asociaţia

De multe ori, proprietarii întâmpină o mare problemă atunci când nu pot mişca din funcţie un vechi preşedinte sau administrator de bloc. Nu există limită de vârstă pentru aceste funcţii în cadrul asociaţiei de proprietari. Radu Opaina, specialistul Click!, spune că îi puteţi “scoate la pensie” doar dacă sunt incompetenţi sau dacă majoritatea proprietarilor le contestă activitatea.
Când sunt nemulţumiţi de prestaţia celor pe care i-au angajat să le administreze avutul, proprietarii dau din colţ în colţ pentru a-i schimba din funcţie. Este o greşeală, întrucât soluţia schimbării acestora se află chiar în interiorul asociaţiei. Iată ce au de făcut proprietarii de la bloc pentru a scăpa de un administrator incompetent sau de un preşedinte mai puţin preocupat de problemele lor.
- Proprietarii nemulţumiţi trebuie să facă front comun şi să întocmească un tabel, pe care trebuie să se regăsească semnăturile celor decişi să-i îndepărteze pe cei care administrează bunul comun.
- Cu acest tabel se poate convoca o adunare generală extraordinară pentru schimbarea preşedintelui sau a întregului comitet executiv.
- Dacă jumătate plus unu dintre proprietari semnează “pentru”, atunci convocarea şi scopul şedinţei sunt legale.
- La data convocării, dacă sunt prezenţi jumătate plus unu dintre membrii asociaţiei, atunci şedinţa este legal constituită şi se poate ţine. Va conduce şedinţa persoana care a iniţiat această acţiune. Dacă nu sunt prezenţi jumătate plus unu dintre membrii asociaţiei, atunci şedinţa se reconvoacă pentru o altă dată în termen de maximum 10 zile.
- Şedinţa reconvocată este legal constituită, indiferent de numărul proprietarilor prezenţi. Înseamnă că pe ceilalţi nu îi interesează ce se întâmplă în blocul lor şi ca atare trebuie respectată voinţa acestora, dar nu trebuie neglijaţi cei prezenţi care sunt interesaţi şi care doresc o schimbare radicală în bine.
- Cu votul a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenţi se poate hotărî orice se consideră util pentru o adevărată schimbare: înlocuirea preşedintelui, a membrilor comitetului executiv, a cenzorilor, modificarea bugetului, condiţiile de angajare a administratorului, inclusiv probleme financiare etc.
- Şedinţa trebuie să fie simplă, la obiect şi, cel mai indicat, constructivă. Atenţie! De obicei, la astfel de şedinţe, sunt şi persoane care ţin cu cei vinovaţi de situaţie care vor încerca pe toate căile să strice şedinţa pentru ca aceia care pun pe butuci asociaţia să nu fie îndepărtaţi.
- Pentru a-şi îndeplini scopul, schimbarea liderilor asociaţiei trebuie să aducă, pentru proprietari, îmbunătăţiri ale modului de comunicare al preşedintelui şi administratorului cu proprietarii, gestionarea actelor şi banilor în condiţiile legii, operativitate în rezolvarea problemelor, apropiere şi unitate faţă de interesele comun legitime ale asociaţiei de proprietari.

sursa: www.click.ro