vineri, 29 februarie 2008

Administratorul poarta raspunderea in ceea ce priveste functionalitatea si integritatea elementelor proprietatii comune

Autor: Cristian ALBU
Proprietarii de apartamente se lovesc deseori de probleme pe care ar trebui sa le rezolve asociatia de proprietari. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, nu se intimpla nimic, fie din cauza delasarii administratorilor, fie din cauza faptului ca vecinii nu vor sa plateasca reparatiile. In majoritatea cazurilor, problemele cu terasele reprezinta "marul discordiei" dintre proprietarii de la ultimele etaje, ceilalti vecini si administratori.
Teoretic, proprietarii nu pot sa faca pe cont propriu reparatii la partile comune
"Tot ceea ce tine de partile comune trebuie rezolvat prin intermediul asociatiei. Aici intra atit terasele cit si fatadele, casa scarii, casa liftului, conductele", sustin reprezentantii Primariei. Acest lucru inseamna ca toti vecinii trebuie sa suporte cheltuielile cu privire la reparatiile si intretinerea spatiilor comune.
Cu toate acestea, cei care dispun de resurse financiare pot executa lucrarile la terasa blocului si fara acordul asociatiei de proprietari. „Nu este nevoie de un aviz special pentru executarea lucrarilor de hidroizolatie. In cazul in care proprietarii care vor sa scape de problemele cu terasa vor sa construiasca un pod, atunci este nevoie si de acordul celorlalti vecini. Conform legislatiei in vigoare, problemele legate de repararea terasei blocului sau orice alta problema care tine de cota parte indiviza se discuta in cadrul Adunarii Generale si se voteaza de catre fiecare proprietar in parte, astfel incit 50% plus 1 din voturi sa fie in favoarea acelei hotariri. In cazul in care proprietarii se adreseaza in scris presedintelui asociatiei de proprietari, acesta are obligatia de a raspunde intr-un interval de 10 zile. In cazul in care asociatia de proprietari nu intreprinde nimic pentru remedierea situatiei, proprietarii afectati se pot adresa serviciului pentru asociatiile de proprietari din cadrul Primariei sau Inspectoratului de Stat in Constructii.
Conform Legii 230/2007, proprietarii au obligatia de a contribui la repararea sau, dupa caz, la consolidarea si la mentinerea in stare de siguranta a proprietatii comune indivize din cadrul condominiului si sa permita accesul persoanelor autorizate si insotite de administratorul cladirii pentru efectuarea reparatiilor la instalatiile comune. Administratorul poarta raspunderea in ceea ce priveste functionalitatea si integritatea elementelor proprietatii comune.
Cheltuielile pentru lucrarile de intretinere, servicii, de reparatii si, dupa caz, de consolidare la partile de constructii si instalatii aflate in proprietatea comuna indiviza (subsolul, conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica, podul, casa scarii, uscatorul) se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar. De mentionat ca in cazul in care asociatia nu isi indeplineste obligatiile, proprietarii nemultumiti se pot adresa instantei judecatoresti. Conform specialistilor, repararea terasei poate ajunge pina la 4.000 de euro.
Din cauza problemelor cu terasele, in blocurile vechi, apartamentele de la ultimul etaj sunt mai ieftine
Agentii imobiliari sustin ca starea blocului si vecinii conteaza foarte mult in momentul in care este scos la vinzare un apartament. Daca pentru proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare problemele legate de starea blocului sint mai mici, cei care au apartamente la ultimul etaj pot pierde sume importante in cazul unei tranzactii, deoarece deficientele constatate la terasa blocului reprezinta un bun motiv pentru cumparator de a reduce din pret.