luni, 18 februarie 2008

Repartitoarele au zăpăcit întreţinerea

Pentru un confort minim, se plătesc milioane la căldură

Căldura la bloc a ajuns să ne coste toate veniturile lunare. Coşmarul românilor are şi un vinovat: repartitoarele, care s-au dovedit a fi soluţia falimentară pentru viaţa la comun. Click! vă spune de ce apar diferenţe enorme în lista de plată a locatarilor din acelaşi bloc.
Repartitoarele reglează volumul de apă caldă care intră în calorifere şi ar fi eficiente dacă toţi locatarii care le au le-ar folosi. Cum foarte mulţi dintre vecini le ţin tot timpul închise, volumul de apă caldă care intră în bloc e distribuit celor care au caloriferele deschise. Când vecinii “economisesc” agent termic, consumul dumneavoastră sporeşte, întrucât căldura care vine pe ţevi trebuie să se disperseze pe undeva.
Dacă aveţi repartitorul deschis, preluaţi şi consumul vecinilor care preferă să stea în frig. Aşa se ajunge la situaţii ciudate în care o familie are 500 de mii lei la căldură, după ce o lună a strâns drastic cureaua şi a stat în frig, în timp ce altă familie din acelaşi bloc, care nu-şi închide repartitoarele, ajunge să plătească dublu faţă de cât plătea fără repartitoare.
"7,4 milioane lei căldura la Cluj"
“La Cluj, o familie este obligată să plătească 7,4 milioane lei pe noiembrie, la trei camere, cu repartitoare, în vreme ce altă familie care nu şi-a montat repartitoare are de achitat 3 milioane lei. În Bucureşti factura la căldură a ajuns la 6,4 milioane, pe decembrie, la două camere, iar la Ploieşti la 4,5 cu robinetul la minimum”, ne-a spus Radu Opaina, preşedintele FAPR.
"Îmi ajung 18 grade"
Andela Molan preferă să economisească. Aşa că stă în frig. Din patru repartitoare montate în apartamentul său cu două camere, doar unul este pornit. Şi acela la minimum. “Mi-a venit 400 de mii pe decembrie. E mai frig la mine, am doar 18 grade în casă, dar e bine şi aşa căci pensia mea e mică”, ne-a spus bătrâna. Două etaje mai sus, o persoană singură are la două camere 2,3 milioane lei doar la căldură.
"Am 30 de grade în casă"
Valerian Şovu, locuieşte la două camere în cartierul Militari. Pentru el întreţinerea nu a fost până acum de speriat. Nu are repartitoare şi a plătit pe decembrie 1,6 milioane lei la căldură. “Am 2,5 milioane toată întreţinerea. Caloriferele au duduit toată iarnă fiindcă nu am repartitoare. La mine e cald tot timpul, am 30 de grade în casă. În schimb, e vai de cei care şi-au montat drăciile alea”, ne-a spus bucureşteanul.

Niciun comentariu: