miercuri, 13 februarie 2008

Norme ce trebuie respectate în construirea unei mansarde (V)

În construirea unei mansarde cât mai sigure, la care riscurile să fie aproape eliminate, echipa formată din proiectant, constructor şi beneficiar este obligată să respecte toate normele prevăzute în legile si reglementările în vigoare.
Organele de control, reprezentate de inspectori din cadrul autorităţii locale, serviciul urbanism şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, urmăresc că aceste reglementări să fie respectate în toate fazele lucrării.

Autorizaţiile pentru mansardarea blocurilor, ca de altfel toate autorizaţiile de construire, sunt documente ce acordă deţinătorului dreptul de a construi, iar apoi de a intabula construcţia respectivă. Autorizaţiile conţin exigenţe tehnice ce trebuie respectate, atât în timpul construcţiei, cât şi, mai ales, după darea în exploatare a acesteia.

Constructorul trebuie să fie atent ca, indiferent de capriciile naturii, care adeseori pot crea condiţii defavorabile desfăşurării normale a lucrărilor, să evite producerea deteriorării construcţiei şi a accidentelor de muncă.

Încă de la faza pregătitoare a şantierului pe care se vor desfăşura lucrările, constructorul şi beneficiarul trebuie să organizeze fluxul tehnologic astfel încât, anticipând ce urmează a se desfăşura în continuare, să se evite sau să se reducă la minim riscul producerii accidentelor. Sculele şi dispozitivele să fie verificate şi să corespundă cerinţelor, să nu prezinte pericole de accidentare în timpul folosirii lor: ciocane percutoare, dispozitive de tăiat şi de ridicat, aparate de sudură etc. Personalul muncitor trebuie să cunoască şi să respecte normele de protecţie a muncii şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor. Pentru aceasta, periodic are loc o instruire şi verificare a cunoştinţelor în aceste domenii de către personal autorizat în protecţia muncii şi situaţii de urgenţă.

Concret, la mansarde, pentru evitarea producerii de accidente şi deteriorări ale construcţiei, se procedează la prinderea solidă a structurii din fier de terasă prin folosirea de dispozitive performante ce aderă, şi cu ajutorul folosirii răşinii epoxidice, la structura deja existentă a blocului. Sudura părţilor componente ale structurii trebuie să fie imediat executată la exigenţele normativelor. Prin cele arătate mai sus demonstrăm cât de important este ca o construcţie să fie autorizată, iar cerinţele autorizaţiei să fie respectate în totalitate.

În concluzie, locatarii ce doresc să-şi mansardeze blocul pot sta liniştiţi, pentru că, odată cu obţinerea autorizaţiei, cei ce construiesc sunt obligaţi să respecte normele şi să se lase controlaţi de cei îndreptăţiţi să verifice aplicarea acestora.

Niciun comentariu: