miercuri, 13 februarie 2008

De ce să optăm pentru mansardare? (VI)

Ideea de mansardare începe să intereseze tot mai mult, căpătând treptat conturul unui adevărat fenomen, deoarece s-a dovedit un mod de soluţionare a două probleme destul de spinoase, mai ales pentru şefii comunităţilor: reconsolidarea blocurilor şi crearea de noi spaţii locuibile, de foarte bune calitate, care să ofere confortul dorit oricui visează la o casă a sa.
O locuinţă realizată prin mansardare nu numai că poate reprezenta un avantaj, oferind, prin sistemul de construcţie şi prin materialele utilizate, un confort atât termic cât şi fonic mult superior dar poate reprezenta şi o alternativă pentru cei decişi să-şi achiziţioneze un apartament vechi, de pe piaţa imobiliară.
Preţul vechilor apartamente a crescut în ultimul timp, iar potenţialul cumpărător va fi pus în situaţia ca, după ce va achiziţiona o asemenea locuinţă, să fie nevoit să investească sume considerabile (chiar şi câteva mii de euro) pentru amenajări şi îmbunătăţiri. Pe de altă parte, însă, cel care visează la o casă a sa şi dispune de posibilitatea de a o cumpăra va putea opta pentru un apartament la mansardă, "la cheie", care, în afară de faptul că prezintă toate dotările necesare (gresie, faianţă, centrală proprie, geamuri termopan, iar unele pot fi dotate şi cu aer condiţionate), nu depăşeşte preţul unui apartament vechi (fără prea multe îmbunătăţiri).
Apartamentele de la mansardă, dacă sunt construite cu respectarea cerinţelor tehnice în vigoare şi a tuturor normelor legale, sunt la fel de sigure ca orice apartament din imobilul care a fost mansardat. În plus, au un coeficient de izolare termică mult îmbunătăţit, deoarece în ultima vreme au apărut şi sunt folosite pe scară largă materiale de construcţie competitive, moderne şi foarte uşoare (vată minerală, polistiren, panourile sandwich). Calitatea construcţiei apartamentelor la mansardă nu îi va avantaja numai pe aceia ce vor deveni proprietari, dar şi pe actualii locatari al imobilului ce urmează a fi mansardat.
Mansardarea este considerată în ultimul timp una dintre cele mai eficiente metode de a rezolva problema reconsolidării acoperişului, scutindu-i astfel pe locatari să plătească pentru această operaţiune, destul de costisitoare. Chiar dacă, în urma comunului acord cu proprietarii, firma ce va primi acceptul să construiască locuinţe la mansardă va avea beneficiul de a avea dreptul asupra planşeului (mai exact, firma va avea dreptul să vândă locuinţele pe care le construieşte, oricui doreşte aceasta) locatarii trebuie să ştie care vor fi toate avantajele de care pot beneficia în urma mansardării. Este bine de menţionat că acestea sunt suficient de numeroase şi îi pot scuti şi de numeroase cheltuieli costisitoare pe viitor.
În afară de avantajul consolidării planşeului proprietarii trebuie să ştie că la încheierea contractului pot negocia beneficiile de care pot dispune pe proprietatea comună. Printre aceste beneficii se pot număra: reabilitarea termică, o operaţiune extrem de importantă şi foarte costisitoare, văruitul pe casa scării, efectuarea unei curăţenii generale în spaţiul comun, reamenajarea casei liftului, înlocuirea uşilor şi ferestrelor de la intrarea în bloc, precum şi alte lucrări de întreţinere sau renovare. Aceste lucrări se pot efectua numai în spaţiul care reprezintă proprietatea comună.
Este foarte important de ştiut că în timpul lucrărilor există riscul, ca, până la finalizarea lor (mai ales în cazul în care înainte de începerea construcţiei era vorba despre un planşeu extrem de degradat, cu infiltraţii), proprietăţile individuale (de cele mai multe ori în cazul celor care locuiesc la ultimul nivel) să fie afectate. Firma constructoare îşi va asuma responsabilitatea efectuării reparaţiilor necesare şi acoperirii pagubelor. Încă de la început trebuie să existe o înţelegere foarte bine stabilită între Asociaţia de Proprietari şi constructor în privinţa modului în care se vor acorda despăgubirile menţionate mai sus (şi perioada).
În cazul în care apar asemenea situaţii, de apartamente afectate în timpul lucrărilor, persoanele păgubite trebuie să adreseze o cerere la Asociaţia de Proprietari în care precizează exact daunele ce le-au fost aduse. După ce se vor efectua verificările veridicităţii celor declarate de persoanele care au suferit pagube, acestora li se vor comunica de către reprezentanţii Asociaţiei, modalităţile şi perioada de despăgubire, precum şi procedurile ce vor fi urmate în acest sens.
Material oferit de "Mansarda Lux"

Niciun comentariu: