marți, 19 februarie 2008

Asociatia poate castiga ...

Cheltuielile de la bloc se pot reduce considerabil daca asociatia de proprietari are venituri suplimentare. Astfel, reparatiile de tot felul, modernizarea si intretinerea proprietatii comune (terasa, liftul, subsolul, fatada, reabilitarea termica, instalatiile de apa si caldura pe verticala, contoare etc) pot deveni gratuite pentru toti locatarii. Mai mult, daca sumele sunt mari, se pot ieftini chiar si cotele la intretinere.
Veniturile suplimentare sunt scutite de impozitul de 16 % daca sunt utilizate pentru proprietatea comuna. Radu Opaina,


presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari (FAPR), va prezinta azi care sunt veniturile suplimentare pe care o asociatie le poate avea:
- inchirierea spatiilor comune de la parter sau de la ultimul nivel (uscatorie, spalatorie etc.)
- inchirierea terasei pentru antene de telefonie mobila si panouri publicitare
- inchirierea peretilor de pe holuri pentru cablurile firmelor de televiziune/telefonie prin cablu sau servicii internet
- inchirierea fatadelor pentru reclame
- sponsorizari din partea unor firme private sau de stat, din cadrul sau din afara asociatiei
- donatii din partea unor persoane fizice sau juridice, din cadrul sau din afara asociatiei
- plata de catre orice persoana catre asociatie a 2 % din impozitul datorat catre bugetul local
- activitati economice de genul prestarilor de servicii sau micro-productie organizate in spatiile din cadrul asociatiei
- actiuni la societati comerciale profitabile listate la bursa.
Aceste oportunitati pot crea pentru o asociatie venituri anuale de la 2.000 pana la 50.000 euro, in functie de pozitia cladirii, spatiile disponibile, initiativa si interesul corect al proprietarilor si al alesilor acestora.
"Din pacate, in practica, in majoritatea cazurilor, acolo unde sunt bani obtinuti din inchirieri si din reclame, exista mafii formate din presedinti, administratori, reprezentanti ai firmelor care au interese la blocul respectiv, care baga in buzunarul propriu mare parte din bani".

Niciun comentariu: