joi, 12 iunie 2008

Administratorul nu decide, doar executa documentele pe care le primeşte de la preşedintele asociaţiei de proprietari.

Administratorii care confunda Asociaţia cu o moşie personala ar trebui sa cunoască faptul ca acest lucru se înscrie la ""Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor"", fapta care se pedepseşte conform articolul Art. 315 din Codul Penal cu închisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda.

Administratorul nu trebuie sa refuze lucrări de întreţinere, reparaţii care vizează bunăstarea imobilului. De asemenea, administratorul nu trebuie sa refuze plata întreţinerii din partea unui locatar, indiferent de conflictele sau antipatiile cu acesta, pentru ca privează Asociaţia de încasarea unor sume necesare plaţilor facturilor.

Administratorul trebuie sa muncească in beneficiul tuturor proprietarilor, ceea ce este foarte greu. Aşa ca cine ia in derâdere aceasta ocupaţie sau abuzează de ea, ar trebui sa se informeze.

Crezându-se stăpânii absoluţi ai blocurilor, cei mai mulţi administratori calca in picioare legislaţia si-i tratează cu dispreţ pe proprietari. Având la indemana stampila asociaţiei, slujbaşii proprietarilor cer in numele acestora întreruperea căldurii sau a apei calde menajere, pe motiv ca vor sa facă economii.

Administratorul îşi ia în mod abuziv şi rolul de preşedinte sau de membru al comitetului executiv, luând decizii nescrise de unul singur contrare legilor în vigoare, profitând de neglijenţa proprietarilor sau aleşilor acestora. Rezultă riscul amenzilor la adresa asociaţiei şi sume greşite în detrimentul unora şi în favoarea altora.

Pentru ca proprietarii să fie siguri că banii lor sunt bine gestionaţi şi conform cu legea, în mod obligatoriu şi preventiv trebuie făcute verificări şi controale, chiar în mod inopinat.

Sarcina principală cu privire la verificarea şi controlul administratorului o are în primul rând preşedintele asociaţiei de proprietari. Acesta trebuie să se sigure, în primul rând, că cenzorii aleşi îşi fac treaba pentru care sunt mandataţi de proprietari. Dacă nu există în bloc persoane calificate pentru activitatea de cenzor, comitetul executiv, prin preşedinte, pe baza mandatului dat de adunarea generală a proprietarilor, are obligaţia să contracteze o persoană din exterior.

In ultimă instanţă, dacă pe plan local, în cadrul asociaţiei, nu se pot rezolva asemenea probleme, proprietarii, cel puţin 3, pot apela la funcţionarii primăriei locale de la serviciul pentru asociaţiile de proprietari care au obligaţia să intervină, să verifice, să controleze şi să amendeze persoanele care nu respectă legea.