luni, 23 iunie 2008

De ce plătiţi mai mult decât consumaţi

Plătiţi mai mult în fiecare lună, dar nu ştiţi de unde vi se trage. Dacă aveţi printre vecini, la parter, firme sau instituţii publice atunci sunt şanse foarte mari ca întreţinerea dumneavoastră să fie încărcată nejustificat cu cheltuielile lor. Radu Opaina ne spune azi de ce factura dumneavoastră este mai mare decât consumul.

De cele mai multe ori, proprietarii plătesc lunar sume de bani care nu sunt în obligaţia lor, ci rezultate din modul greşit de aplicare a legii de către administrator şi preşedinte.

În acest material vom prezenta care sunt aspectele care stau la baza unor sume greşit calculate ori nelegal repartizate şi care încarcă, lună de lună, în mod nejustificat nota de plată a proprietarilor.

1. Neintroducerea la plată, a proprietarilor spaţiilor comerciale de la parterul blocului, Legea nr. 230 din 2007 fiind foarte clară în această privinţă.

Sumele reprezentând obligaţii ale acestor spaţii sunt destul de mari, în prezent fiind suportate în plus de proprietarii de apartamente.

2. Scutirea, fără nici un fel de justificare legală, a proprietarului-stat (primării, agenţii, ministere, regii etc.) de la plata obligaţiilor legale, stabilite prin Legea nr. 230/2007 către toţi proprietarii indiferent de statutul lor (privaţi, de stat, persoane fizice sau juridice), pentru apartamentele sau spaţiile pe care aceste instituţii le deţin în cadrul multor blocuri.

3. Neaplicarea unui sistem propriu de penalizări prin care restanţierii să suporte pierderile financiare ale asociaţiei, generate de plata facturilor cu banii celorlalţi proprietari sau de neplata facturilor la timp.

4. Sume mari pentru servicii de o proastă calitate (reparaţii făcute de formă sau doar pe hârtie, cenzorat, verificări sau expertize financiare făcute de nepricepuţi în domeniu, serviciile cu privire la repartitoare, administrare făcută de anumite firme care prestează această activitate pe lângă alte activităţi precum comerţul cu produse alimentare).

5. Repartizarea greşită a pierderilor de apă de pe spaţiile comune, din afara apartamentului, după consumul din apartamente. Acest lucru conduce la scutirea de la obligaţiile fireşti şi legale a unora dintre proprietari. Pentru ei, însă, plătesc ceilalţi.

6. Furtul de apă şi de gaze produs de unii dintre proprietari, dar plătit de toţi ceilalţi. Sumele trebuie imputate proprietarilor care au determinat creşterea facturii. Aceste aspecte importante conduc în fiecare lună, pentru mulţi proprietari, la încărcarea întreţinerii cu 10 până la 30 % ajungându-se ca într-un an să se plătească practic 13 întreţineri!

Sursa: www.click.ro