joi, 12 iunie 2008

Presedintele unei asociatii de proprietari nu este subordonat comisiei de cenzori

Sunt presedinta unei asociatii de proprietari din Bucuresti. As vrea sa stiu daca, in cazul in care vreau sa fac niste reparatii in bloc, trebuie sa cer aprobarea presedintelui comisiei de cenzori inainte de a incepe lucrarile. Sunt subordonata comisiei de cenzori?
Ioana Banum, Bucuresti

Raspuns: Presedintele unei asociatii de proprietari nu este subordonat comisiei de cenzori si nu are obligatia de a cere aprobarea cenzorului. Cenzorul are rolul de a verifica, constata si raporta orice aspect de natura juridica si financiar-contabila in conditiile legilor in vigoare. Presedintele are obligatia sa tina cont de raportul cenzorului, iar in caz de neintelegeri sa apeleze la medieri, adrese scrise din partea unor institutii auto-rizate in domeniu.

Fac parte din Asociatia de Proprietari a unui bloc si avem o situatie mai deosebita. Primaria mai respecta acea decizie de amendare a celor care lipesc afise pe blocuri? Mai e in vigoare legea care reglementa aceste lucruri?
Diomid Dragan, Bucuresti

Raspuns: Primaria are obligatia sa amendeze persoanele sau firmele care lipesc afise in mod ilegal, dar functionarii publici nu respecta aceasta obligatie. ?n plus, conducerea asociatiei de proprietari poate stabili anumite masuri in baza carora sa nu se mai poata lipi afise pe usile, geamurile, peretii din cadrul blocului.

Locuiesc intr-un apartament pe strada Tunsu Petre. Desi sunt la zi cu toate platile la intretinere, administratorul ne-a oprit apa rece de o saptamana, pentru ca sunt restantieri in bloc, iar apa calda nu avem de ani de zile. Ce pot face in acest caz? Blocul n-are contract nici cu REBU. Nu se pot face contracte individuale? Altfel, niciodata n-o sa se rezolve nimic.
Marinica Voinea, Bucuresti

Raspuns: ?n prezent in Romania contractul individual pentru serviciile publice nu se aplica, chiar daca legea prevede aceasta posibilitate. Din pacate, depindeti de ceilalti proprietari, iar cei alesi si de dumneavoastra au obligatia sa actioneze impotriva proprietarilor restantieri pentru a nu se ajunge in situatia de a ramane definitiv fara apa, caldura etc.
Am niste vecini care fac galagie tot timpul. Ce sa fac?
Com. Corbii Mari, jud. Dambovita

Raspuns: Pentru reinstalarea linistii publice trebuie sa solicitati interventia politistului de proximitate din cadrul sectiei de politie din zona dv.
Acesta are puterea sa ia masuri inclusiv prin amendarea persoanei sau persoanelor care fac galagie in bloc.

Specialistul nostru,
Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania,
www.fapr.ro

Sursa : www.libertatea.ro