luni, 9 iunie 2008

Ce riscă locatarii care distrug verdeaţa din faţa blocului?

Sunt spaţii publice, dar românii le tratează ca bunuri private. Mulţi locatari şi-au betonat grădiniţele cu flori din faţa blocului, fără acordul primăriei. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina, spune că oricine distruge sau ocupă abuziv spaţiul verde trebuie amendat de autorităţile locale.

Din nefericire, aceste spaţii sunt fie neîntreţinute, fie utilizate în cu totul alte scopuri de locatari sau terţe persoane în interes personal.

Cetăţenii care locuiesc în aceste blocuri nu ştiu cui aparţin aceste terenuri şi cine are obligaţia să le întreţină. Toată lumea crede că ele aparţin asociaţiei de proprietari. În această ediţie a ziarului Click! vă prezentăm care este situaţia reală a acestor spaţii verzi.

1. Nici asociaţia de proprietari, nici proprietarii nu au în proprietate spaţiile verzi din jurul blocului. Limita de proprietate se opreşte la maximum 80 de centimetri de zidul clădirii.

2. Spaţiile verzi sunt în proprietatea administraţiei publice locale şi anume primăria locală/de sector.

3. Obligaţia amenajării acestor spaţii ca loc de joacă pentru copii, locuri de parcare ori ca grădină cu flori şi pomi aparţine serviciilor de specialitate din cadrul primăriei locale.

4. De asemenea, administrarea acestor spaţii precum şi fondurile necesare administrării, inclusiv costurile pentru împrejmuire, trebuie asigurate de primăria locală.

5. Numai în situaţii de maximă necesitate (calamităţi naturale ş.a.), primăria poate obliga asociaţia de proprietari să participe la amenajarea spaţiilor verzi din preajma blocului.

6. Cetăţenii care doresc utilizarea unor asemenea spaţii pentru uz personal (garaj, loc de parcare, spaţiu firmă) trebuie să încheie un contract de închiriere cu primăria. Pentru acest aspect primăria trebuie să solicite acceptul asociaţiei în calitate de vecin, astfel încât activitatea pentru care se închiriază terenul să nu afecteze interesele asociaţiei de proprietari şi să nu deranjeze locatarii din bloc.

7. Dacă o persoană, fizică sau juridică, utilizează în mod abuziv spaţiul verde din jurul blocului producând chiar modificări asupra acestui teren prin betonare sau ocupare cu construcţii gen garaj sau butic, la reclamaţia oricărui cetăţean din bloc sau a preşedintelui asociaţiei, inspectorii primăriei au obligaţia să intervină, să amendeze şi să determine persoana să refacă spaţiul.

8. Dacă spaţiul este amenajat ca grădină cu flori şi pomi, locuitorii din bloc pot planta şi ei flori, dar numai din categoria celor stabilite de primărie. Dacă spaţiile din jurul blocurilor ar fi îngrijite, eficient administrate şi utilizate preponderent pentru protejarea mediului înconjurător, cu siguranţă s-ar îmbunătăţi şi standardul de viaţă al oamenilor care locuiesc la oraş.

sursa: www.click.ro