joi, 12 iunie 2008

Cum platesti consumul daca ai contoare separate

Sute de romani se plang ca administratorul le calculeaza gresit intretinerea, chiar daca si-au montat contoare de apartament pentru apa rece si calda.
Florin Tudor, proprietarul unui apartament din cartierul Berceni, ne-a sunat la redactie si ne-a spus ca administratorul nu vrea sa tina cont de contoarele pe care si le-a montat in locuinta.
Un alt bucurestean ni s-a plans ca, pe langa factura conforma cu indexul contoarelor, mai plateste suplimentar zece procente. Pentru a dezlega toate aceste probleme, am apelat la presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari.
Va prezentam in continuare ce trebuie sa faca proprietarul unui apartament contorizat individual.
Contorizarea individuala e reglementata prin HG 1275/2000. La articolul 75, este specificata si obligatia asociatiei de locatari de a recunoaste contoarele montate individual. Bineinteles, daca aparatele sunt verificate metrologic si montate de o firma acreditata de furnizori.
Proprietarul trebuie sa instiinteze asociatia de locatari, printr-o scrisoare adresata presedintelui, nu administratorului. "Lumea greseste ca se adreseaza administratorului, presedintele asociatiei hotaraste", spune Radu Opaina.
Cererea proprietarului va fi obligatoriu recunoscuta, dar anumite detalii vor fi discutate in cadrul unei sedinte de bloc. In cadrul acesteia se stabilesc detalii legate de citirea contoarelor, defalcarea consumului pe proprietati, calculul consumului pe fise de apartament, stabilirea procentului de pierderi si a consumului pentru spatiile comune.
Radu Opaina spune ca procentul de pierderi sau consum comun poate fi de maximum 10% din valoarea facturii furnizorului. "Este gresit ca acest procent sa se aplice la factura calculata individual. Acesta se adauga la factura pe bloc, venita de la furnizor si se imparte la numarul de apartamente, in functie de suprafata comuna", continua Opaina. Aplicarea acestui procent nu va influenta considerabil costul apei calde si reci, pentru ca pierderile si consumurile comune se impart proportional la toate apartamentele.
Contoarele pot fi citite de firma care le instaleaza sau de administrator contra cost. Mai exista posibilitatea ca proprietarul sa-si citeasca singur contoarele, iar la sase luni, acestea sa fie verificate de administrator.
Dupa stabilirea detaliilor procedurale, regulile pentru apartamentele contorizate individual trebuie validate de adunarea generala a locatarilor.
Daca membrii asociatiei nu se prezinta la prima sedinta, la a doua se pot lua hotarari chiar si in minoritate. "In cazul in care acestia se prezinta si nu sunt de acord, puteti actiona in justitie asociatia, pentru ca legea e de partea celor care solicita contoare individuale", explica presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari.
Din statisticile lui Radu Opaina, montarea contoarelor individuale duce la economii substantiale. Astfel, pentru apa rece, fondurile vor fi mai mici cu 50 de procente, iar pentru cea calda se va economisi o treime din suma platita lunar.

Sursa : www.libertatea.ro