joi, 12 iunie 2008

Toti proprietarii platesc reparatia peretilor exteriori ai blocului, dupa cota-parte indiviza

Pentru reparatia peretilor exteriori ai blocului platesc toti locatarii?
Aurica Fluieras, Bucuresti

Raspuns:
Reparatia peretilor exteriori ai blocului, practic a fatadei, e in sarcina asociatiei de proprietari, iar la plata au obligatia sa contribuie toti proprietarii, dupa cota-parte indiviza.

Cate zile dintr-o luna trebuie sa lipseasca o persoana din locuinta ca sa poata fi scoasa de la intretinere?
Angela Alexe, Bucuresti

Raspuns
: Pentru a putea fi scutita de la plata cheltuielilor pe persoana (apa necontorizata, gunoi si evacuarea acestuia, energia electrica spatii comune si ascensor, gaze naturale pentru bucatarie), pe baza de cerere catre presedinte, trebuie sa lipsiti de acasa, intr-o luna, cel putin 15 zile, nu neaparat consecutive.

Ce pot eu sa fac daca banuiesc ca ma fura la intretinere administratora? Vreau sa se realizeze un control.
Georgeta Œiteica, Bucuresti

Raspuns:
Pentru controlul modului de calcul al intretinerii precum si al intregii gestiuni singura institutie care are obligatia sa dea curs solicitarii dv. este primaria de sector, Serviciul Relatii cu Asociatiile, conform Legii nr. 230 din 2007.

Cum se calculeaza plata apei la tara? Factura nu a venit pentru toata lumea la fel. Dar cei care au animale cum platesc apa?
Dumitru Bucatariu, Prahova

Raspuns:
Plata apei se calculeaza in functie de cantitatea consumata si de pretul mc de apa pe localitate. Consumul de apa nu poate fi la fel pentru toata lumea. Animalele de casa au nevoie de foarte putina apa atat pentru consum, cat si pentru spalat. Un animal de casa nu se spala ca un om, pentru ca ii poate fi afectata sanatatea.

Care este legea prin care presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa creeze o cale de acces (rampa) pentru persoanele cu handicap? Cine suporta cheltuielile si din ce bani? Ce demersuri trebuie facute pentru a realiza aceasta facilitate?
Tokes Gizella, Tg. Mures

Raspuns: Nu presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa creeze o rampa de acces, ci asociatia pe care o reprezinta. In acest scop trebuie sa existe o hotarare a adunarii generale a proprietarilor, intrucat investitia este suportata de toti proprietarii. In plus, se impune ca proiectul tehnic privind accesul in bloc sa permita modificarile constructive necesare amenajarii unei rampe de acces.

Stau de multe ori cate 10-15 minute sa imi vina apa calda. E normal ca RADET sa ma taxeze in acest caz?
Tanase Badea, Bucuresti
Raspuns: Cauza e nerepararea conductei de recirculare a apei calde pe traseul de la bloc la punctul termic de catre RADET Bucuresti. Normal, legal si contractual este ca RADET sa aplice o reducere la factura de apa calda, ceea ce practic nu se intampla. Va trebui sa va adresati urgent Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, care are obligatia sa amendeze RADET si sa dispuna facturarea corecta a consumurilor tinand cont si de temperatura apei calde furnizata care, in conditiile contractului de furnizare, trebuie sa fie de minimum 40 grade C.

Specialistul nostru, Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania,
www.fapr.ro

sursa: www.libertatea.ro