vineri, 6 iunie 2008

Uscatoarele blocurilor pot fi transformate legal in sedii pentru asociatii

Pentru folosinţa acestui spaţiu este necesara hotărârea adunării generale, fiind necesar şi acordul proprietarilor direct afectaţi.

Art. 23 din H.G. nr. 1588/2007 prevede: Spaţiile din proprietatea comună pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.

Sediul asociaţiei fiind de drept public intra sub incidenta articolului de mai sus.

Daca o hotărâre a adunării generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natura sa producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca in justiţie respectiva hotărâre, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea in justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât in cazul in care instanţa dispune suspendarea acesteia.

Este obligat sa accepte schimbarea destinatiei spaţiului, daca Adunarea Generala a asociaţiei de proprietari a decis asta.

Daca nu a atacat-o in termen de 45 zile, nu mai are cum s-o atace. Părerea mea este ca acest termen este de decădere - decăderea reprezintă o sancţiune procedurală care constă în pierderea dreptului privitor la declararea unei căi de atac, sau la îndeplinirea unui alt act de procedură, ce nu a fost exercitat în termenul prevăzut de lege.

Hotărârile Adunării Generale sunt obligatorii pentru toţi locatarii din bloc, indiferent daca au participat sau nu la şedinţa, indiferent daca sunt sau nu membrii ai asociaţiei de proprietari.