marți, 8 ianuarie 2008

Acoperisurile de bloc

Zeci de ani proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj al blocurilor din Medgidia si nu numai au avut multe de indurat. Cea mai insuportabila situaţie a fost aceea privitoare la degradarea continua a hidroizolatiilor la terase. Urmarea a fost ca in mai toate aceste apartamente apa de ploaie s-a infiltrat si a produs dis-confort ca urmare a umidităţii, dar si a mucegaiului care s-a făcut simţit mai peste tot. Sa nu mai vorbim despre degradarea clădirilor in sine ca urmare a acestui neajuns.

Urmare a insuportabilităţii condiţiilor mizere existente in multe apartamente de la ultimul etaj, mulţi proprietari au decis sa construiască diverse forme de acoperişuri. Daca in perioada anterioara anului 1989 unele terase erau acoperite cu tabla, multe din aceste table fiind luate de vânt si devenind reale pericole pentru cetăţeni, de o vreme s-a trecut la realizarea acoperişurilor cu şarpanta. Ca material de acoperire s-au utilizat in cele mai multe cazuri plăcile de azbociment, cu toate neajunsurile pe care le prezintă acest material. Acolo unde s-a găsit înţelegerea necesara, s-a solicitat si s-a obţinut contribuţia proprietarilor la realizarea acoperişurilor, iar unde a fost sesizat fenomenul de respingere proprietarii de la ultimul etaj au făcut aceste lucrări pe proprie cheltuiala in speranţa ca vor recupera ceva de la vecini. Totul s-a făcut in majoritatea cazurilor fara a exista un contract încheiat intre asociaţiile de proprietari si executanţi, nu s-au obţinut facturi, dar nu s-au putut obţine la momentul respectiv nici autorizaţiile care in mod firesc se impuneau.

Legea oferă posibilitatea executării de acoperişuri

Odată cu intrarea in vigoare a legii privind reabilitarea termica a locuinţelor s-a menţionat si posibilitatea executării de acoperişuri. Acest act normativ este suportul legal care oferă ocazia sa se poate face in condiţii depline de siguranţa acoperişuri acolo unde specialiştii in domeniu vor da cale libera.
Autorizarea acoperişurilor existente presupune avize si autorizaţii necesare

Un prim pas pe care trebuie sa-l facă asociaţiile de proprietari care au făcut acoperişuri este sa se deplaseze la Primărie pentru a depune solicitarea pentru eliberarea Certificatului de urbanism. Urmează apoi solicitarea la oameni de specialitate autorizaţi a Planului de încadrare in zona, dar si a Planului de situaţie. Fireşte, cele de mai sus se pot obţine numai ca servicii plătite si nu gratuit. Din certificatul de urbanism o sa rezulte o serie de informaţii privind necesitatea unor avize, dar si obligativitatea comandării unei expertize tehnice. Expertiza tehnica se refera in principal la gradul de încărcare a imobilului, studiul geo la nevoie.
Odată obţinute aceste documente care vor certifica posibilitatea continuării realizării documentaţiilor, se va comanda proiectul de execuţie. Cu siguranţa vor fi si acoperişuri care vor trebui modificate in ton cu recomandările specialiştilor pentru a se putea încadra in peisajul urbanistic al zonei.
N-ar fi exclus ca in urma expertizelor, a studiului geo si a certificatului de urbanism sa se decidă demolarea acoperişului.
Din primele informaţii primite cu privire la costurile acestei activitati rezulta ca autorizaţia de construire se taxează cu 0,5% din valoarea investiţiei, care in cele mai optimiste situaţii, la un bloc cu 6 scări, ar putea ajunge la 900-1.000 lei (9-10 milioane lei vechi), partea de proiectare ar putea costa intre 1.500 si 3.000 lei (15 si 30 milioane lei vechi), alte cheltuieli privind planurile de situaţie si încadrare in zona s-ar ridica la 700-800 lei (7-8 milioane lei vechi), si n-am reuşit sa aflam cat vor costa acele prospecţiuni geo. Adevărul este ca punerea in legalitate a acoperişurilor blocurilor este o cheltuiala de câteva zeci de milioane lei vechi.

Niciun comentariu: