luni, 21 ianuarie 2008

Administratorul nu ia decizii singur

Ne întrebăm de multe ori de ce nu merge treaba bine în blocul în care locuim şi în afara lui. Răspunsul e: pentru că nu se respectă şi nu se aplică legea scrisă, ci cea nescrisă spusă la colţul blocului. În această ediţie a cotidianului Click! mi-am propus să vă prezint cele mai des întâlnite ilegalităţi în blocuri, ilegalităţi care se reflectă în costuri din buzunarele proprietarilor, vinovaţii nesuportând nimic, nici măcar pierderea locului de muncă.

1. Administratorul îşi ia în mod abuziv şi rolul de preşedinte sau de membru al comitetului executiv, luând decizii nescrise de unul singur contrare legilor în vigoare, profitând de neglijenţa proprietarilor sau aleşilor acestora. Rezultă riscul amenzilor la adresa asociaţiei şi sume greşite în detrimentul unora şi în favoarea altora.

2. Netransformarea asociaţiei de locatari în asociaţie de proprietari. Cel “interesat” de menţinerea asociaţiei de locatari minte cu bună ştiinţă proprietarii că vor creşte costurile şi că nu e bine. Fals. Când vor apărea problemele, această persoană va dispărea cu tot cu banii dvs.

3. Neplata taxelor şi impozitelor obligatorii precum şi nedepunerea declaraţiilor fiscale obligatorii sau plata unor taxe şi impozite mai mari decât cele normale pentru că se dă curs unor informaţii greşite, emise verbal chiar de către funcţionari publici din cadrul primăriilor.

4. Aplicarea greşită a penalizărilor, până la dublarea valorii normale, încărcând astfel nota de plată a restanţierilor. Rezultă litigii, procese, neplata facturilor, ceea ce înseamnă bani cheltuiţi din buzunarul bunilor platnici şi chiar sistarea furnizării căldurii sau a apei.

5. Încărcarea greşită la plată a proprietarilor necontorizaţi, ceea ce conduce la apariţia, în mod abuziv, de noi restanţieri pentru că oamenii refuză la plată sumele greşit calculate, punându-se astfel în pericol funcţionarea normală a asociaţiei.

6. Plata facturilor de către bunii platnici şi în contul restanţierilor. Există riscul major ca în viitorul apropiat funcţionarea blocurilor să depindă numai de proprietarii care au bani, restanţierii profitând din plin din munca acestora.

7. Utilizarea de chitanţiere şi facturiere ilegale precum şi neţinerea corectă a contabilităţii prin nerespectarea prevederilor OMFP nr. 2.226/2006 art. 5 şi O.M.E.F. nr. 1.969/2007 anexa 2.

8. În marea majoritate a cazurilor se dă curs ofertelor mincinoase urmate de lucrări de proastă calitate şi costuri exagerate numai şi numai de dragul şpăgilor şi comisioanelor. Totul sub girul unor persoane publice care se folosesc în interes personal de puterea dată de instituţia pe care o reprezintă.

Aici intră următoarele: repartitoarele, izolarea teraselor, consolidarea, faţadele, ascensoarele etc. Se pregăteşte în prezent o nouă ţintă din buzunarul oamenilor pentru sistemul de interese oculte: atenţie la reabilitarea termică!

Pentru a corecta aceste ilegalităţi, proprietarii au obligaţia să fie atenţi la orice cerinţă indiferent din partea cui vine, să analizeze orice situaţie cerând documente legale scrise şi semnate, să-şi aleagă ca reprezentanţi oameni care au făcut ceva în viaţă şi pe care să-i susţină în faţa celor certaţi cu munca şi cu legea.

Niciun comentariu: