miercuri, 9 ianuarie 2008

Legea 230/2007 desfiinteaza asociatiile de proprietari

Potrivit noii Legi a Asociatiilor de Proprietari, cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie, obligatoriu, sa aiba cel putin studii medii si sa depuna, la cererea conducerii asociatiei de proprietari, intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari, o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens.

Potrivit noii legi, cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie, obligatoriu, sa aiba cel putin studii medii si sa depuna, la cererea conducerii asociatiei de proprietari, intr-un cont bancar o garantie suficienta si indestulatoare, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens. Cuantumul garantiei nu poate fi mai mic decat media anuala a totalului cheltuielilor lunare ale asociatiei. Trebuie mentionat ca cenzorii au obligatia de a verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor asociatiilor, verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli si verifica gestiunea financiar-contabila.

Administratorii sunt ingroziti

Una dintre principalele modificari care sunt prevazute in lege se refera la obligarea locatarilor sa-si intretina imobilele si sa le reabiliteze termic. Daca nu reabiliteaza termic imobilul, nu il intretin sau neglijeaza sa-si inlocuiasca instalatiile interioare acolo unde este cazul, locatarii risca sa fie amendati de catre asociatie. "Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri. O alta modificare aparuta in noua lege este cea de a constitui un fond de reparatii. In caz contrar, primarii sau institutiile abilitate pot percepe amenzi de la 500 la 300 RON locatarilor care nu respecta noua lege. Administratorii vor fi atestati de primar printr-o hotarare a Consiliului Local. Mai mult, candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si sa aiba cazierul judiciar curat.


Niciun comentariu: