luni, 28 ianuarie 2008

Preşedintele supraveghează administratorul blocului

Pentru ca proprietarii să fie siguri că banii lor sunt bine gestionaţi şi conform cu legea, în mod obligatoriu şi preventiv trebuie făcute verificări şi controale, chiar în mod inopinat. Radu Opaina vă prezintă câteva elemente pe care proprietarii trebuie să le urmărească, cu privire la controlul administratorului.

1. Sarcina principală cu privire la verificarea şi controlul administratorului o are în primul rând preşedintele asociaţiei de proprietari. Acesta trebuie să se sigure, în primul rând, că cenzorii aleşi îşi fac treaba pentru care sunt mandataţi de proprietari. Dacă nu există în bloc persoane calificate pentru activitatea de cenzor, comitetul executiv, prin preşedinte, pe baza mandatului dat de adunarea generală a proprietarilor, are obligaţia să contracteze o persoană din exterior.

2. Se recomandă contractarea unei persoane juridice de specialitate care are ca obiect de activitate numai asociaţiile de proprietari, ca o garanţie pentru calitatea activităţii de cenzorat şi liniştea proprietarilor. Altfel, pentru bani, oricine care este contabil la o firmă se poate lăuda că se pricepe la asociaţii, dar în fapt doar se face că verifică.

3. Toate documentele care se afişează la avizier, în principal lista de plată, trebuie semnate de cenzor cu precizarea în clar a numelui persoanei sau denumirii în cazul persoanelor juridice. Proprietarii pot verifica astfel dacă persoana, fizică sau juridică în special, care este cenzor este şi de calitate, nu doar cu semnătura "ca primarul".

4. Preţul corect pentru activitatea unui cenzor la parametrii de calitate maximă este de aproximativ 2,5 lei/apartament/lună în valoare brută. Sumele mai mari sau foarte mici dau naştere la suspiciuni cu privire la activitatea desfăşurată de cenzor.

Verificarea se face la trei luni
1. Dacă nu se găseşte un cenzor conform condiţiilor conducerii asociaţiei de proprietari, atunci, până la găsirea unei persoane, obligatoriu trebuie făcută o verificare a întregii gestiuni cel puţin o dată la 3 luni. Verificarea se face de persoane specializate conform celor menţionate anterior.

2. Proprietarul care sesizează o neregulă are dreptul şi obligaţia să contacteze cenzorul şi preşedintele, semnalând neregula sau suspiciunea. Cenzorul are obligaţia să dea curs sesizării proprietarului şi un răspuns conform legii, iar dacă se verifică sesizarea pro-prietarului să ceară preşedintelui luarea de măsuri imediate împotriva administratorului, inclusiv prin sancţiuni.

Puteţi apela şi la funcţionarii primăriei

În ultimă instanţă, dacă pe plan local, în cadrul asociaţiei, nu se pot rezolva asemenea probleme, proprietarii, cel puţin 3, pot apela la funcţionarii primăriei locale de la serviciul pentru asociaţiile de proprietari care au obligaţia să intervină, să verifice, să controleze şi să amendeze persoanele care nu respectă legea.

Niciun comentariu: