vineri, 4 ianuarie 2008

Reguli noi pentru asociatiile de proprietari

Legea 230 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a intrat in vigoare pe 27 august, la o luna de la publicarea in Monitorul Oficial.
Printre noutatile aduse de aceasta lege, amintim schimbarea numarului de proprietari necesari pentru modificarea statutului ori a acordului de asociere, de la jumatate plus unu la doua treimi, introducerea dreptului proprietarilor de a avea acces, la cerere, la orice document al asociatiei de proprietari, dar si obligatia acestora de a accepta accesul in apartament/spatiu al unui delegat al asociatiei in termen de maximum cinci zile. Legea contine un articol nou care obliga proprietarii sa consolideze ori sa modernizeze cladirea pentru reabilitare termica si eficienta termica.

Articolul 20 al legii usureaza demersurile proprietarilor in contextul instrainarii locuintei, deoarece specifica faptul ca notarii publici vor autentifica actele de instrainare a apartamentelor dupa ce proprietarii vor face dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari, fara a mai fi necesara confirmarea de la compartimentul specializat in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari.
Contracte de servicii cu caracter individual
O alta prevedere noua permite ca, in situatiile exceptionale, hotaririle sa poata fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau ai unui bloc membri ai asociatiei de proprietari care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal. Hotaririle adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.
Potrivit noilor prevederi legale, asociatia poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, in special cu privire la serviciile publice de utilitati pe baza unor contracte de prestari de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si, pe de alta parte, proprietarului.
Furnizorii se vor indrepta pentru recuperarea debitelor impotriva proprietarilor restantieri. Serviciul de mediere din partea asociatiei de proprietari consta in: repartizarea facturilor catre proprietari prin lista de plata lunara, incasarea si plata sumelor reprezentand contravaloarea consumului facturat, instiintarea furnizorului cu privire la debitori.
Salariile, stabilite de comitetul executiv
Potrivit noii legi, deciziile cu privire la stabilirea cuantumului salariilor, al indemnizatiilor si al eventualelor premieri care se acorda personalului incadrat cu contract individual de munca sunt luate de comitetul executiv. Acesta poate decide si asupra acordarii unor drepturi banesti membrilor asociatiei de proprietari care desfasoara activitati lucrative folositoare acesteia, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala. Termenul de plata a cotelor de contributie s-a modificat de la 15 la 20 de zile. De asemenea, s-a introdus un alineat care precizeaza ca sumele incasate din aplicarea penalitatilor vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de catre terti si pentru cheltuielile cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa. O noutate o constituie si faptul ca exercitarea controlului asupra activitatii financiar- contabile din cadrul asociatiilor de proprietari de catre Consiliile locale se va putea efectua si din oficiu. In acest sens, compartimentul de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Medgidia urmeaza sa realizeze un program pentru ca, in cursul unui an calendaristic, sa fie verificate toate asociatiile de proprietari de pe raza municipiului Medgidia.

Niciun comentariu: