vineri, 4 ianuarie 2008

Reduceţi consumul de apă menajeră la jumătate

Românii sunt firi risipitoare când vine vorba de utilizarea resurselor de la bloc. Radu Opaina, preşedintele Asociaţiei Federaţiilor de Proprietari din România, ne spune cum să economisim apa de la robinet sau duş, fără a deregla confortul casei noastre.

Ştiind cât de lung şi de greu este drumul apei, este necesar să controlăm consumul acesteia, să identificăm pierderile, să reducem risipa printr-o folosire raţională, devenind conştienţi de valoarea ei.

Cum se controlează consumul

Montând un contor pe branşamentul care deserveşte imobilul dumneavostră, apelând la furnizorul acestui serviciu, sau un contor pasant (în subsol) pe scară sau tronson de clădire pentru a controla consumul pe scară sau pe un tronson de clădire (cu orice firmă specializată şi autorizată de Biroul Român de Metrologie Legală pentru tipul respectiv de contoare, fără a solicita ajutor din partea furnizorului de apă), aveţi garanţia că nu veţi plăti decât ceea ce înregistrează aparatul de măsură.

Veţi şti astfel dacă:

1. aveţi pierderi
2. aveţi avarii şi nu le vedeţi
3. faceţi risipă şi veţi putea lua măsurile adecvate.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi în cazul înregistrării unui consum mai mare de 150-170 litri de apă/zi/persoană (cca. 4-5 mc/persoanăă/lună) este acela de a depista pierderile. Iată ce se întâmplă în următoarele cazuri:

Un robinet care curge continuu cu o şuviţă de apă de 3 mm consumă într-o lună tot atâta apă cât folosesc 5 persoane. Schimbaţi urgent garniturile sau bateria de la chiuvetă, duş etc. !

E bine să afişaţi la avizier ce înseamnă aceste pierderi pentru ca toţi locatarii din blocul dumneavoastră să acţioneze pentru a-şi reduce cheltuielile cu apa!

O baie la cadă necesită cel puţin 120 litri, pe când un duş nu consumă mai mult de 40 de litri. Multiplicaţi cu numărul persoanelor din casă şi veţi afla câtă apă aţi economisit făcând duş.

Să mai spunem că pentru a ne spăla pe dinţi este suficient un pahar cu apă şi tot atât pentru a ne bărbieri. A lăsa robinetul să curgă în tot acest timp implică o mare risipă de apă şi, implicit, costuri mari în bugetul dumneavoastră.

Utilizarea raţională

Gospodăria modernă nu se mai poate lipsi de aceste ajutoare nepreţuite care sunt maşina de spălat rufe sau cea de spălat vase. Să nu uităm însă că aceste maşini sunt mari consumatoare de apă şi că ele “sorb” tot atâta apă, indiferent de gradul de încărcare. Consumul specific e mai mare, însă, dacă nu sunt încărcate suficient. Prin urmare, nu folosiţi maşina de spălat decât după ce aţi încărcat-o la capacitate!

Descoperirea valorii

Şi acum, dacă aţi respectat toate aceste operaţiuni, să privim din nou factura de apă:
1. Contorizarea, inclusiv de apartament
2. Înlăturarea pierderilor
3. Repararea instalaţiei interioare aparţinând asociaţiei în cazul avariilor (atenţie: avariile pe instalaţia de apă rece din pământ sunt mai greu de depistat decât avariile pe instalaţia de apă caldă! Căminul de canalizare este un punct de control al pierderilor de apă rece!)
4. Reducerea risipei
5. Utilizarea raţională a apei, .
Calculând economiile potenţiale, ne dăm seama de valoarea nepreţuită a apei noastre cea de toate zilele.


www.click.ro

Niciun comentariu: